Flexibiliteit op het werk scoort hoger bij vrouwen

Flexibiliteit blijft een sleutelcriterium voor bedrijven. Zeker als er op zoek gegaan wordt naar een nieuwe collega is flexibiliteit vaak het woord dat sollicitanten over de streep trekt. Vooral dan bij vrouwelijke kandidaten.

20 augustus 2014

Delen

Flexibel werk als incentive

Uit een onderzoek van Kelly Services blijkt dat vooral vrouwelijke werknemers worden aangetrokken door de belofte van soepele werkuren. Maar liefst 51 % van de ondervraagde vrouwen liet weten dat ze flexibiliteit als een verleidelijke incentive zien om een job bij twijfel tóch te nemen. Bij mannen was dat maar 36 %. Een gebrek aan flexibiliteit zou 20 % van de vrouwelijke participanten aanzetten om ontslag te nemen. Bij mannen was dit maar 15 %.

Ook bij de omschrijving van de ideale werkomgeving bleken heel veel vrouwen waarde te hechten aan de inschikkelijkheid van hun werkgever. 62 % liet optekenen dat flexibele arbeidsvoorwaarden een belangrijk aspect zijn om een optimale arbeidsomgeving te creëren, terwijl maar 49 % van de mannen hier rekening mee hield.

Generatiekloof

Het is niet erg verbazend dat vooral ‘millennials’ deze flexibiliteit hoog in het vaandel dragen. Maar liefst 59% ziet dit als cruciaal, terwijl bij Generation Y en de babyboomers maar 50% om die flexibiliteit geeft. Op zich zou een dergelijke generatiekloof grotere verschillen kunnen optekenen, maar bij Kelly Services vinden ze het verschil toch opmerkelijk.

Kinderen

Gary Jones, managing director bij Kelly Services relativeert en zegt dat een groot aantal bedrijven al langer overtuigt is van het nut van flexibele arbeidsvoorwaarden. “Veel bedrijven die overgestapt zijn op flexibele arbeidsschema’s kunnen getuigen dat het systeem belangrijke voordelen kan aanbieden, met inbegrip van een kleiner personeelsverloop en een grotere productiviteit.”

De mogelijkheid om op deze manier te werken werd ook in het verleden reeds voornamelijk benut door vrouwelijke werknemers, met oog op de opvoeding van hun kinderen. Maar ook meer en meer mannen tonen hun interesse voor het flexibel systeem. Alleen is het nog niet helemaal duidelijk hoe deze manier van werken in hun professionele carrière kan ingepast worden.

“Heel veel bedrijven maken al jaren gebruik van dit systeem, en niet alleen om voor de kinderen te zorgen. Toch zal het nog even afwachten zijn om te zien in hoeverre werkgevers de aanvragen tot flexibel werk zullen toekennen”, gaat Jones verder. “Het is ook afwachten om te weten hoeveel mannen hier in de toekomst gebruik van zullen willen maken, want door de meesten wordt dit recht nog beschouwd als iets dat je gebruikt om voor de kinderen te zorgen.”

 

(sjv) - Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.