Fit4Work wil gezondheid promoten, IDEWE informeert bedrijven over lopen

Preventiedienst IDEWE organiseerde donderdag in Leuven een infosessie over loopevents. Hr-verantwoordelijken en sporters kregen er praktische tips om op een gezonde manier te beginnen met lopen. IDEWE zet steeds meer in op sport en gezondheid.

16 juni 2015

Delen

"Mensen weten wel wanneer ze te dik zijn. Je moet ze dan niet nog eens op de weegschaal zetten.” (Mia Van Laeken, gezondheidspromotor IDEWE)

Het idee van de infosessie kwam van Bart Delobel, trainer bij Fitter & Fitter uit Kessel-Lo. "Ik stoorde me eraan dat op de 20 km door Brussel zo veel interventies nodig zijn. Veel mensen starten zonder goede voorbereiding aan zo'n loopevent. Lopen is heel hip geworden en iedereen wil erbij zijn. Maar als je uit het niets ineens te veel gaat doen, raakt je lichaam overbelast en dan kan sporten ongezond en zelfs gevaarlijk worden."

Bart Delobel vindt dat recreatieve lopers niet steeds langere afstanden moeten lopen. "Eenmaal beginnende lopers vijf kilometer aankunnen, willen ze er tien en twintig kunnen, en dan een marathon. Voor je gezondheid kun je even goed aan je tijd op de vijf kilometer werken."

4 categorieën

De infosessie kaderde in het programma Fit4Work van IDEWE. "Vier jaar geleden hebben we resoluut de kaart van de gezondheidspromotie getrokken", vertelt Mia Van Laeken van IDEWE. "We wilden meer doen dan alleen de klassieke preventie, het voorkomen van specifieke problemen." Het programma is gebouwd rond vijf thema's, de 'big five' van gezondheidspromotie: voldoende beweging, gezonde voeding, een leven in balans, rookstopbevordering, en omgaan met alcohol, medicatie en drugs. Rond elk van deze thema's biedt IDEWE infosessies, opleidingen en activiteiten aan. "We bekijken samen met de organisatie wat de vragen en de mogelijkheden zijn, en wat in de praktijk haalbaar is."

Binnen Fit4Work zijn er vier categorieën. Een 'Taste' geeft een voorproef van wat mogelijk is. Een 'Package' is een project dat kan dienen als opstap naar een meer doorgedreven gezondheidsbeleid. Het 'Company Fit'-programma is een coachingstraject voor het hele bedrijf, en in een 'Employee Fit'-programma worden werknemers individueel begeleid door een healthcoach.

Iedereen fit

"De sterkte van IDEWE is immers dat we ook instaan voor het medische toezicht. We kunnen dus voor elke medewerker een specifiek gezondheidsprofiel maken, gekoppeld aan persoonlijk advies", zegt Mia Van Laeken. Tijdens zo'n leefstijlconsult ligt de nadruk niet op cijfers. "Mensen weten wel wanneer ze te dik zijn; je moet ze dan niet nog eens op de weegschaal zetten. Wij luisteren naar hen. Wat zijn de hinderpalen om iets aan hun overgewicht te doen, en wat kunnen we daaraan doen?"

IDEWE kijkt ook of de randvoorwaarden voor een gezondheidsbeleid vervuld zijn. Wil een bedrijf mensen aanzetten om met de fiets te komen, dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat er fietsenstallingen en douches zijn. Ten slotte kunnen bedrijven ook kleine ingrepen doen om gezonde keuzes te promoten. "Zet een fruitmand in de refter. Zorg ervoor dat de gezonde drank binnen handbereik staat en dat mensen zich moeten bukken om gesuikerde drank uit de koelkast te nemen. Het zijn kleine dingen maar met grote gevolgen", aldus Mia Van Laeken.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.