Expats nemen vlugger ontslag dan binnenlandse werknemers

Jongeren die dromen van een carrière in het buitenland als expat, denken best toch twee keer na voor ze de grens over trekken. Expats nemen namelijk twee keer zo veel ontslag als werknemers die in het binnenland blijven.

10 september 2008

Delen

werken in het buitenland

Een vijfde van de expats stapt tijdens of na zijn baan in het buitenland op. Dat is het dubbele van het normale personeelsverloop, dat ongeveer 10 percent bedraagt. Dat zijn cijfers die te lezen zijn in een internationaal onderzoek onder expats van GMAC, een bedrijf dat expats begeleidt.

Hoewel enkele jaren buitenlandse ervaring goed op je cv staan, zijn er dus blijkbaar ook heel wat nadelen aan de job verbonden. Niet in staat zijn een normaal gezinsleven te leiden, is er daar een van. Het gezin is dan ook de belangrijkste reden om niet opnieuw naar het buitenland te willen.

Partner gaat voor

De carrière van de partner een kans geven, is de tweede oorzaak waarom expats liever terugkeren of niet opnieuw willen vertrekken. Andere oorzaken van een vervroegd ticket naar huis zijn dat de partner het moeilijk heeft om te aarden zo ver weg van huis of dat de baan zwaarder blijkt dan verwacht.

Ondanks al deze vraagtekens zit het aantal expats sinds 2004 opnieuw in de lift. Uit hetzelfde GMAC-onderzoek twee jaar geleden bleek dat toen slechts 31 percent van de ondervraagden een stijging van het aantal expats noteerde. Daarmee werd een historisch dieptepunt bereikt in de dalende trend die zich in 1998 inzette.

China & India

Een jaar geleden, in 2005, zei 47 percent van de ondervraagde werknemers dat de vraag naar expats weer steeg. De favoriete bestemmingen zijn China en India, gevolgd door de Verenigde Staten. Daarmee scoorde de VS wel slechter dan ooit. Die dalende populariteit heeft het land vooral te danken aan de strengere immigratie-eisen en andere antiterrorismemaatregelen.

(ks) - Illustratie: (jvc) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.