Terug naar overzicht
Vorige

82 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Keukenhulp

Wat doet en verdient een industrieel reiniger?

Industriële reinigers zijn actief in tal van industrieën en sectoren. Hun werk gaat verder dan simpelweg schoonmaken: ze spelen een cruciale rol in het behouden van veiligheid, hygiëne en efficiëntie op de werkplek. We duiken dieper in op het beroep van een industrieel reiniger en ontdekken wat deze job inhoudt, welke opleidingen vereist zijn, de weg naar deze carrière, benodigde vaardigheden, specialisaties én het loon dat zij verdienen.
industrieel reiniger

Wat doet
een industrieel reiniger?

Een industrieel reiniger is verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van industriële en commerciële faciliteiten. Hun taken variëren sterk, maar omvatten vaak het reinigen van machines, apparatuur, leidingen, tanks, reservoirs, voertuigen, schepen en zelfs hele productiehallen.

Ze moeten ook vaak werken met gevaarlijke stoffen en zich houden aan strenge veiligheidsvoorschriften. Daarnaast kunnen ze ingezet worden voor het verwijderen van afvalstoffen en het bestrijden van vervuiling in industriële omgevingen.

Niet bang om je handen vuil te maken? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) industrieel reiniger...
#

Wat moet een industrieel reiniger
gestudeerd hebben?

Om een industrieel reiniger te worden, is een secundaire opleiding gewenst, meestal op het niveau van het technisch of beroepsonderwijs.

Veel industrieel reinigers volgen opleidingen zoals "Schoonmaak en Onderhoud" of "Industriële Schoonmaaktechnieken". Deze opleidingen worden aangeboden door diverse onderwijsinstellingen in België – Syntra, VDAB en diverse CVO’s – en omvatten zowel theoretische als praktische aspecten van het vak. Ze worden aangeboden op verschillende onderwijsniveaus, variërend van secundair onderwijs tot beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.

illustration-books

Hoe word je
een industrieel reiniger?

Voordat je industrieel reiniger kunt worden, is het vaak nuttig om ervaring op te doen in gerelateerde functies, zoals schoonmaakmedewerker of algemeen onderhoudspersoneel. Veel industrieel reinigers beginnen hun carrière op dit niveau en verwerven geleidelijk aan de nodige vaardigheden en expertise.

Certificeringen op het gebied van veiligheid en het omgaan met gevaarlijke stoffen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het verkrijgen van de nodige kwalificaties om als industrieel reiniger aan de slag te kunnen. Deze (veiligheids)certificaten zijn waardevol omdat ze aantonen dat de industrieel reiniger getraind is in het veilig omgaan met gevaarlijke materialen, het naleven van veiligheidsvoorschriften en het minimaliseren van risico's op de werkplek.


Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar
illustration

174 vacatures beschikbaar voor industrieel reiniger

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een industrieel reiniger hebben?

Als industrieel reiniger moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Kennis van veiligheidsvoorschriften en het vermogen om veilig met gevaarlijke stoffen en apparatuur om te gaan.
Het vermogen om grondig en nauwkeurig te werken om een hygiënische omgeving te behouden.
Industrieel reinigers moeten soms zware apparatuur verplaatsen en langdurig staand werk verrichten.
Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor het coördineren met collega's en het melden van problemen.
Inzicht in milieubewuste schoonmaakmethoden en afvalbeheer.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van industrieel reiniger?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een industrieel reiniger. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als industrieel reiniger verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een industrieel reiniger?

Het loon van een industrieel reiniger varieert in België, afhankelijk van ervaring, locatie en specialisatie. Over het algemeen kan men een bruto maandsalaris verwachten tussen 1.800 euro en 2.500 euro.

Industrieel reinigers met gespecialiseerde kennis, specifieke specialisaties en/of veiligheidscertificaten kunnen een hoger maandloon verwachten, soms tot 3.000 euro bruto per maand.

Extra

Industrieel reinigers kunnen daarbovenop verschillende extralegale voordelen ontvangen, afhankelijk van de werkgever en de sector waarin ze actief zijn. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullende pensioenregeling, ecocheques, een dertiende maand en een eindejaarspremie.

Als industrieel reinigers voor hun werk moeten reizen, bieden sommige werkgevers ook een kilometervergoeding aan om de kosten van hun vervoer te dekken. Behoorlijk wat werkgevers bieden tenslotte ook opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan, wat bijdraagt aan het verbeteren van de vaardigheden en de carrièrekansen van industrieel reinigers.

Vergelijk je loon én extralegale voordelen: Verdien jij zoals het hoort?
Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een industrieel reiniger
2.400 /maand
Minimum €1.800
Maximum €3.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • 13e maand
  • Eindejaarspremie
  • Ecocheques