Business consultant
De business consultant is de architect van bedrijfstransformaties. Van strategie tot implementatie: deze professional helpt ...
Als afwasser, ook wel plongeur of (meer algemeen) keukenmedewerker genoemd, ben je verantwoordelijk voor het schoonmaken van borden, glazen, bestek en allerhande kookgerei. Dit gebeurt zowel met de hand als met behulp van industriële vaatwassers.
Daarnaast zorg je voor het schoonhouden van de keuken en het afvoeren van afval, én ondersteun je het keukenteam door bijvoorbeeld ingrediënten klaar te zetten of eenvoudige voorbereidende taken uit te voeren.
Je werkt voornamelijk in restaurants, hotels en andere horecagelegenheden, waar je een essentiële bijdrage levert aan de efficiëntie en hygiëne van de keuken.
Snel aan de slag in de horeca? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) afwasser
Voor de functie van afwasser is geen specifieke opleiding vereist. De meeste afwassers leren de kneepjes van het vak on-the-job, door ervaring op te doen in de keuken.
Wel kan het handig zijn om een basiskennis van hygiëne en voedselveiligheid te hebben. Er zijn verschillende cursussen en opleidingen beschikbaar die hierop ingaan, maar deze zijn niet verplicht om als afwasser aan de slag te gaan. Werkgevers hechten meer waarde aan een proactieve werkhouding en hygiënebewustzijn.
Er is geen voorafgaande werkervaring vereist om als afwasser aan de slag te gaan. Deze functie is toegankelijk voor zowel starters als mensen die een carrièreswitch overwegen en bereid zijn om hard te werken.
Het is een ideale instapfunctie in de horecasector, waarbij je de mogelijkheid hebt om ervaring op te doen en door te groeien naar andere functies binnen de keuken of het restaurant, zoals keukenhulp of zelfs kok.
Ontdek: Hoeveel verdien je in de horeca?
Het loon van een afwasser in België hangt af van verschillende factoren, zoals ervaring, leeftijd, het type horecazaak en de regio waar hij/zij werkt. Gemiddeld bedraagt hun bruto maandloon tussen 1.800 euro en 2.200 euro.
Afwassers met bepaalde specialisaties, zoals diegenen die werken in high-end restaurants of die ervaring hebben met speciale reinigingstechnieken, kunnen iets meer verdienen, tot zo’n 2.470 euro gemiddeld.
Naast hun basissalaris kunnen afwassers in België vaak nog rekenen op extralegale voordelen zoals maaltijdcheques of een maaltijdvergoeding, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, vakantiegeld en (eventueel) een ploegenpremie.
Veel werkgevers bieden bovendien een (gedeeltelijke) terugbetaling van de kosten voor het woon-werkverkeer aan. Dit kan zowel voor openbaar vervoer als voor eigen vervoer gelden.
Sowieso kan het aanbod en de omvang van deze extralegale voordelen sterk variëren afhankelijk van de werkgever en de specifieke arbeidsvoorwaarden. Het is daarom erg belangrijk om bij je sollicitatie of tijdens een loononderhandeling steeds ook te informeren naar de beschikbare extralegale voordelen.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket via het Jobat Salariskompas
De business consultant is de architect van bedrijfstransformaties. Van strategie tot implementatie: deze professional helpt ...
Als wever ben je actief in de textielsector en speel je een sleutelrol in het omzetten van grondstoffen — zoals garens — naar ...
Een administratief planner is een sleutelfiguur binnen organisaties: hij of zij combineert nauwkeurige administratieve taken met ...
Als verhuizer sta je centraal in het proces waarbij inboedels, meubels, kantoormeubilair of complete installaties op verantwoorde ...
Waar men vaak denkt dat de job enkel neerkomt op het wisselen van wielen tijdens de seizoenspiek, is de realiteit dat een ...
Van dringende medische stalen tot je langverwachte online bestelling: de koerier zorgt ervoor dat goederen en documenten op tijd ...
Een barman/-vrouw is het gezicht van de bar: hij of zij bedient klanten, bereidt dranken – van eenvoudige frisdranken tot ...
Een ijzervlechter - ook wel betonstaalvlechter genoemd - is verantwoordelijk voor het aanbrengen van de wapening in ...