Nachtwerk
Vorige

1 van 25

Volgende
Volgend artikel:

Mag je werkgever vragen om na je eigen shift nóg een shift van je collega over te nemen?

Een ploegenpremie: wat is het, wie krijgt ze en hoeveel bedraagt ze?

Ploegensysteem
Werken in een ploegensysteem is dé ideale oplossing voor zij die zich niet kunnen vinden in een doorsnee 9-to-5-job. Ook voor je gezinsorganisatie kan het een zegening zijn, al is het fysiek niet voor iedereen weggelegd. De bijbehorende ploegenpremie zorgt alvast voor een aantrekkelijke, financiële compensatie.

Flexibel werkrooster

Of je nu een vroege vogel, een avondmens of een nachtvlinder bent: voor elk bioritme is er een passend werkritme. Heel wat bedrijven en sectoren werken dan ook met een ploegensysteem voor het personeel. Die bestaat uit meerdere variabele shifts. Zo is er een 2-, een 3-, een 4-, een 5- en zelfs een 6-ploegenstelsel.

Het grote pluspunt hierbij is - naast de flexibiliteit van het werkrooster - de extra ploegenpremie die je als werknemer ontvangt. Ook die varieert al naargelang je ploegendienst. Kort samengevat: hoe hoger de ploegendienst, hoe hoger het bruto percentage dat je bovenop je loon zult uitbetaald krijgen.

Ter info: een dagdienst met glijdende werkuren, waarbij je bv. sporadisch een uurtje vroeger begint, geldt niet als ploegendienst. Je zult dan ook geen extra loon krijgen.

Lees ook: 4 tips om beter om te gaan met shift- en/of nachtwerk

De ploegenstelsels en hun premies

2-ploegenstelsel

Dit werkrooster bestaat uit 2 verschillende shifts per dag: de vroege (van 6u ‘s ochtends tot 14u ‘s middags) en de late (van 14u ‘s middags tot 22u ‘s avonds). Deze shifts volgen elkaar op, er is dus geen lange pauze tussen de vroege en late shift. Weekendwerk komt in dit stelsel niet voor.

Je ploegenpremie: tussen de 8% en de 12%.

Extra: Mag je werkgever vragen om na je eigen shift nog een shift van je collega over te nemen?

3-ploegenstelsel

Deze is gelijkaardig aan het 2-ploegenstelsel, al komt er nog een derde shift bij: de nachtdienst. Die begint meestal om 22u ‘s avonds en eindigt om 6u ‘s ochtends. Voor nachtwerk ontvang je uiteraard ook een ploegenpremie. In principe is die gelijk aan de ploegenpremie van de overige shifts, al ligt die in de praktijk wel iets hoger. Check dus het arbeidscontract of de cao van je bedrijf om de exacte nachttoeslag te weten.

Ter info: Nachtarbeid (tussen 20u en 6u) is in feite wettelijk verboden, al zijn er - hoe kan het ook anders - heel wat uitzonderingen. Die kunnen te maken hebben met economische of organisatorische redenen of omdat de arbeidscontinuïteit anders in het gedrang komt.

De drie shifts van telkens 8 uur (vroege, late, nacht) volgen elkaar dus op waardoor er tijdens de week voortdurend iemand aan het werk is in het bedrijf. Ook in dit stelsel ben je tijdens het weekend in principe vrij.

Je ploegenpremie: tussen 15% en 20%.

Nachtwerk FAQ: alle info die je nodig hebt

4-ploegenstelsel

Dit werkschema bestaat uit 4 ploegen die elkaar zowel tijdens de week als het weekend afwisselen. Er is dus 24/24 een ploeg aan het werk. Vaak werk je zo’n 6 dagen per week, met een gemiddelde van 42 uren per week. Werknemers uit de gezondheidszorg, transportsector of de maak- en productie-industrie werken het vaakst met dit ploegenstelsel.

Voor die doorgedreven flexibiliteit wordt je beloond met een ploegenpremie tussen 23% en 27%.

Gelukkig met wat je verdient?

5-ploegenstelsel

Het typische kenmerk van een 5-ploegenstelsel is dat je minder uren per week werkt (gemiddeld 33,6 uur per week) en best wel wat dagen vrij hebt om te recupereren. Zo is er bv. een “2-2-2”-rooster waarbij 2 vroege shifts gevolgd worden door 2 late shifts, 2 nachtshifts en 4 vrije dagen. Ideaal voor wie goed om kan met snelle wissels en nood heeft aan vrije tijd.

Je ploegenpremie: tussen 28% en 33%.

6-ploegenstelsel

Het kan nog ingewikkelder. Zo is er een roterend 6-ploegenstelsel waarbij - net als bij het 5-ploegenstelsel - snel gewisseld wordt met shifts. De 6de ploeg bestaat dan uit een ‘reserve’ die ingezet kan worden bij ziekte of afwezigheid. Zijn er geen lege gaten in de planning te vullen, dan worden ze vaak tijdens bestaande shifts (of de dagdienst) ingezet als extra werkkracht.

Wil je graag werken in een ploegensysteem? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!

(fd)

8 april 2024
Anderen bekeken ook