EASI en Torfs door eigen medewerkers verkozen tot Best Workplaces 2015

IT-dienstenleverancier EASI en schoenenketen Torfs staan allebei op nummer 1 in de top 10 van de Best Workplaces 2015 in België. Het onderzoek, uitgevoerd door Vlerick Business School en het internationale Great Place to Work Institute, plaatst vertrouwen tussen werknemer en werkgever centraal. Het zijn de werknemers die grotendeels het resultaat bepalen.

13 maart 2015

Delen

"Vertrouwen is de basis van elke organisatie. Het leidt tot meer engagement of betrokken medewerkers." - Kristien Van Bruystegem, Vlerick Business School

Het Waalse EASI, ontwikkelaar van business software en mobiele applicaties, belandt bij zijn tweede deelname meteen bovenaan de top 10 van de 'kleine' werkgevers (organisaties met minder dan 500 werknemers). Vorig jaar kwam het bedrijf de top 10 binnen op plaats 5.

Volgens Dirk Buyens van Vlerick Business School dankt EASI zijn overwinning aan het feit dat ze hun werknemers beschouwen als de belangrijkste driver binnen hun organisatie. "Werknemers kunnen er aandeelhouder worden van het bedrijf. Dat creëert engagement en betrokkenheid, en is een grotere garantie op een duurzame bedrijfsaanpak."

Torfs staat net als vorig jaar op de eerste plaats in de top 10 van grote bedrijven (meer dan 500 medewerkers). Het bedrijf zet al jaren in op tevreden medewerkers en is een vaste waarde in de top 3.

Van bij de oprichting van het bedrijf ligt de focus op de mensen, legt Dirk Buyens uit: “Torfs streeft voortdurend naar tevreden klanten en medewerkers, iets wat volgens hen hand in hand gaat. Ze noemen dat ‘360° zorgzaamheid’. Dit jaar lag de focus bij Torfs vooral op leiderschap."

Vertrouwen, trots en plezier

Drie elementen zijn cruciaal in het Great Place to Work-onderzoek, legt Kristien Van Bruystegem uit. Zij is voor Vlerick Business School project manager van het onderzoek. "Het vertrouwen van de werknemers in hun management, de trots van de werknemers over hun eigen prestaties en die van de organisatie en het plezier dat ze beleven op de werkvloer. Die resultaten worden aangevuld met een analyse van het personeelsbeleid via een enquête bij management en HR, die voor een derde meetelt in de eindscore. Maar de stem van de medewerkers weegt het zwaarst door."

Dat vertrouwen tussen werkgever en werknemer zo'n grote rol speelt in het Great Place to Work-concept schrijft ze toe aan het belang daarvan. "Vertrouwen is de basis van elke organisatie. Het leidt tot meer engagement of betrokken medewerkers."

Of er voldoende vertrouwen is, peilt het onderzoek onder andere door na te gaan of medewerkers het management geloofwaardig vinden en of ze zich gerespecteerd en rechtvaardig behandeld voelen. "We vragen onder andere of ze ervaren dat het management doet wat het zegt, of ze hun stem kunnen laten horen en of ze vinden dat ze eerlijk behandeld worden, wat hun salaris betreft bijvoorbeeld", zegt Kristien Van Bruystegem.

Voor de deelnemende bedrijven zijn de resultaten van het onderzoek een hulpmiddel om het in de toekomst (nog) beter te doen. "Die inspanningen zijn de moeite waard, zeker als je weet dat een gevoel van vertrouwen een veel grotere impact heeft op werknemerstrouw dan bijvoorbeeld de perceptie over het loon", besluit Kristien Van Bruystegem.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.