De 10 jobs met toekomst voor 2016

We zetten 10 jobs met toekomst op een rijtje. En die toekomst is erg nabij: in 2016. Sommige jobs zijn relatief nieuw. Andere bestaan al jaren, maar krijgen een nieuwe impuls of zitten heel erg in de lift.

22 december 2015

Delen

We halen onze top 10 uit een rondvraag bij een tiental werkgevers, vakverenigingen of selectiebureaus. Uiteraard is onze lijst niet volledig, er is bijvoorbeeld veel vraag naar technische profielen. Maar het geeft een goed beeld van wat er vandaag leeft.

1. Bewakingsagent

De voorbije weken was de vraag naar bewakingsagenten zo groot, dat gespecialiseerde firma’s moesten aankloppen bij gepensioneerde agenten. "We waren van plan een 150-tal bewakingsagenten aan te werven in deze eindejaarsperiode, maar door de verhoogde terreurdreiging trekken we dit aantal op naar 350", aldus Gerrit Bellon, public affairs director bij Securitas. “Naar onze inschatting zal het effect van die dreiging niet volledig wegebben.”

Ook in 2016 blijft de bewakingsagent in trek. Zo is er een tendens om een aantal taken, die niet echt politietaken zijn, aan private bewakers toe te vertrouwen. “Er zullen op langere termijn meer agenten nodig zijn, al valt het aantal moeilijk te voorspellen”, stelt Bellon. Hoewel er steeds meer technologische beveiligingsoplossingen opduiken, zal de behoefte aan fysieke bewakers niet afnemen.

2. Data privacy officer

Sommige grote bedrijven met veel klantengegevens, zoals een telecombedrijf als Mobistar, beschikken al over een data privacy officer, die toekijkt op de correcte behandeling van klantengegevens. Maar door de nieuwe Europese regelgeving voor de bescherming van persoonlijke gegevens van EU-burgers, wint deze functie aan belang. “Bedrijven zullen anno 2016 wakker liggen van de impact van deze wetgeving”, stelt Fabienne Lens, regulatory compliance director bij IT-dienstverlener CTG.

Vaak situeert een data privacy officer zich tussen een IT- en juridische functie. “Het is niet strikt noodzakelijk dat dit nieuwe profiel over een juridische achtergrond beschikt”, stelt Lens. “Van groter belang is dat hij of zij in staat is om de juridische verplichtingen te begrijpen en om te zetten naar duidelijke richtlijnen.”

3. Winkelmanager

In een vijftal Vlaamse hogescholen wordt intussen een opleiding winkelmanagement georganiseerd. En er komen er nog bij. Studenten vinden vlot hun weg naar de arbeidsmarkt. De winkelmanager is een beroep met toekomst, mede omdat bij het uitbaten van een winkel steeds meer domeinen van tel zijn: van e-commerce, voedselveiligheid of milieuverplichtingen. Anderzijds gaan er ook nog altijd behoorlijk veel winkels open, met name dan bij de grotere ketens. Supermarktketens als Colruyt, Lidl en Albert Heijn gaven bijvoorbeeld aan om in 2016 nog tientallen winkels te openen.

4. Datawetenschapper

Data zijn de nieuwe olie voor het bedrijfsleven, zo wordt vaak verteld. Dit heeft ook zijn weerslag op de jobmarkt. "Eigenlijk is de datawetenschapper niet het beroep van de toekomst, maar de kwalificatie van de toekomst”, oppert Elisabeth Versailles, academics relationship manager bij softwarebedrijf SAS. Elke business professional heeft, volgens haar, baat bij data en analytics en zou zich dus moeten bijscholen om hiervan te profiteren. "Het onderwijs schiet op vlak van datawetenschap eigenlijk nog tekort. Bedrijven hebben nood aan mensen die zakendoen en cijfers kunnen verenigen”, vindt ze.

5. Community manager

Communicatie met de buitenwereld verloopt voor een organisatie steeds meer digitaal en interactief. Sinds dit jaar heeft een overheidsorganisatie als de Federale Overheidsdienst Financiën bijvoorbeeld twee fulltime ‘community & conversation managers’ in dienst, die in functie van rekrutering de aanwezigheid beheren op sociale media. “We merkten dat heel wat mensen die in een selectieprocedure zitten daar met hun vragen kwamen”, vertelt Christophe Vanderschueren van de communicatiedienst bij de FOD Financiën. “Op die manier kunnen we ook de verspreiding van foutieve informatie verhinderen.” De klassieke communicatieverantwoordelijke wordt steeds meer een conversation en community manager. Het profiel is niet nieuw, maar breekt intussen mainstream door.

6. Milieuconsultant

Wat ooit het exclusieve domein was van groene jongens, is vandaag een belangrijk agendapunt. Organisaties zullen steeds meer moeten zoeken naar groene en energiezuinige maatregelen. En daar zullen specialisten voor nodig zijn. Consultants die bedrijven begeleiden bij een duurzaam milieu- of energiebeleid zullen meer en meer opkomen. Of milieu-auditeurs die bijvoorbeeld de energie-efficiëntie van gebouwen onderzoeken en verbeteringen voorstellen.

7. Growth hacker

De growth hacker is de marketingmanager van de toekomst. Growth hacking is de kunst om een jong bedrijf te laten groeien met weinig tot geen marketingbudget. Inzicht in marketing, software, sociale media en consumentengedrag zijn hierbij cruciaal. Growth hacking is een uitloper van het boek ‘Lean Startup‘, dat jonge bedrijven leert innoveren en groeien.

8. Fietshersteller

De Belgische fietsverkoop blijft stijgen en de trend rond de wielersport houdt aan. Fietsen zelf zijn intussen ook steeds gesofisticeerder en vaak ook duurder. Ook avondopleidingen voor fietsenherstellers zitten in de lift en vaak behoorlijk vol. Het succes heeft ook een keerzijde: fietswinkels worden steeds meer geviseerd door diefstal.

9. Sourcing manager

Veel bedrijven hebben de neiging om bepaalde taken uit te besteden. Iemand moet zich dus ook inlaten met de contracten met deze externe leveranciers, kennis hebben van de materie en hier het beleid voor uittekenen.

10. Gespecialiseerde arts

Sinds enkele maanden geleden werd arts toegevoegd aan de lijst van knelpuntberoepen. Het gaat hier wel om de gespecialiseerde arts. Huisartsen zijn (voorlopig) minder moeilijk in te vullen. De Vlaamse arbeidsmarkt telt te weinig artsen met specialisaties als geriater, neuroloog, urgentiearts en kinderarts.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.