Concept van The Voice gebruikt voor jobdate

Tijdens de zangwedstrijd The Voice van Vlaanderen trekken kandidaten alle stemregisters open om de juryleden te overtuigen, die met hun rug naar de kandidaten toe zitten. Pas als een jurylid de would-be wereldster goed genoeg vindt, duwt die op een knop waardoor de stoel een halve slag draait om oog in oog te staan met de kandidaat. Een leuk idee voor een jobdate.

3 juni 2016

Delen

Dat vonden ze alvast bij HR-dienstverlener SBS Skill BuilderS. “Een nieuwigheidje, bedoeld om laaggeschoolde werkzoekenden in een begeleidingstraject bij SBS Skill BuilderS te helpen”, zegt Jarno Broodcoorens, jobcoach Oost-Vlaanderen bij SBS Skill BuilderS.

“Het zijn jongeren zonder middelbaar diploma. Doelgroepmedewerkers die minstens een jaar werkzoekend zijn en die naar ons werden doorverwezen door de VDAB. De arbeidsmarkt zal in de toekomst nog meer focussen op competenties. Deze willen we ook in onze jobdate centraal stellen, los van een cv of andere uiterlijke kenmerken. Langdurig of laaggeschoolde werkzoekenden worden te vaak afgerekend op hun cv, merken we. Wij willen de nadruk leggen op hun talenten. Vanuit dat idee organiseren we deze jobdate.”

Elk één minuut

Zo’n tachtig werkzoekenden krijgen elk één minuut de tijd om vier consulenten uit Oost-Vlaamse uitzendkantoren uit Oudenaarde, Geraardsbergen en Ronse (Go4Jobs, Manpower, Synergie en Actief Interim) die met hun rug naar de coachee gedraaid zitten, te overtuigen met hun ‘elevator pitch’ waarin ze zichzelf zo overtuigend mogelijk voorstellen.

Overtuigt de kandidaat de consulent, dan drukt die op een knop waardoor de stoel omdraait. “Zo komen er het eerste uur verschillende werkzoekenden met diverse profielen aan bod. Daarna kan de kandidaat voor wie een consulent zich omdraaide tijdens een individueel gesprek kijken wat de mogelijkheden zijn. Vacatures voor magazijnier of schoonmaker bijvoorbeeld, maar ook doorgroei-jobs.”

Psychologische schade

Natuurlijk bestaat er gevaar voor psychologische schade wanneer geen enkel ‘jurylid’ zich omdraait. Het gaat tenslotte om jobs en dus om zelfvertrouwen. Onder tijdsdruk je kwaliteiten in de verf zetten, is niet voor iedereen zo eenvoudig. “Daar houden we rekening mee”, zegt Jarno Broodcoorens.

“Onze kandidaten worden vooraf gebriefd over die mogelijkheid. Ze zijn dus voorbereid. Draaide niemand zich om, dan vangen onze coaches onze werkzoekenden achteraf goed op om samen kort een en ander te evalueren. Anderzijds is het een broodnodige reality check om even stil te staan of ze wel in de juiste richting zoeken. We kregen in ieder geval al leuke reacties van kandidaten.”

(wdh) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.