Chinese megaprojecten doen een beroep op Wielsbekenaars

Wanneer straks in het Chinese Nanjing een indrukwekkend indoorthemapark de deuren opent, zal het ook een West-Vlaams tintje hebben. Het is immers ontworpen door KCC Entertainment Design uit Wielsbeke, de wereldleider in entertainmentdesign. Een nieuwe parel aan de kroon van een ontwerpbureau met een rijk cv.

15 april 2016

Delen

KCC Entertainment Design
“Bouwen is bouwen; de basisprincipes zijn dezelfde maar onze insteek is uiteraard anders.” (Yannick Maes, KCC Entertainment Design)

Het indoorthemapark van 34.000 m² wordt gebouwd door de Chinese Dalian Wanda Group, eigenaar van de Iron Man Triatlon en de Hollywoodfilmstudio Legendary Entertainment, en zal deel uitmaken van een gigantisch winkelcentrum in Nanjing. Er is een investering van 70 miljoen euro mee gemoeid. En het ontwerp ervoor werd gemaakt in … Wielsbeke.

“Wereldwijd zijn maar een vijftal spelers van belang in het veld van entertainmentparkdesign,” vertelt Yannick Maes van KCC Entertainment Design. “Wij hebben ons gespecialiseerd in indoorentertainment en mogen ons daar inmiddels wereldleider in noemen. Het gaat hier inderdaad om een omvangrijk en belangrijk project, maar zo hebben we er momenteel verschillende lopen in China. Sinds een tweetal jaar is dat een heel interessante markt voor ons; een markt die we vooraf grondig geprospecteerd hebben. Dergelijke entertainmentcomplexen schieten er nu als paddenstoelen uit de grond. In 2017 gaan bijvoorbeeld de deuren open van het Wanda Qingdao Indoor Theme Park, ook al met een ontwerp van ons en in opdracht van dezelfde klant. Intussen werken er voor ons vijf mensen in China.”

Indoorthemapark in Nanjing
Het indoorthemapark in Nanjing krijgt een hele resem unieke attracties, onder meer een interactieve roetsjbaan, en maakt gebruik van tal van innovatieve technologieën als virtual reality en 3D-mapping. “In China, zo hebben we de indruk, moet het nu allemaal nog groter zijn en sneller gaan dan elders,” zegt Yannick Maes. “Een uitdaging voor ons is ook dat onze klant wenst dat zijn indoorthemaparken baden in de traditionele lokale cultuur, in combinatie met hedendaagse technieken. Dat betekent dat we enorm veel tijd en energie in een grondige research stoppen. Ook het park in Nanjing bezingt de rijke cultuur en folklore van Nanjing, dat zich in de provincie Jiangsu bevindt.”

Niet zomaar een bouwproject

KCC Entertainment Design is letterlijk van alle markten thuis. Naast de hoofdzetel in Wielsbeke, waar alle ontwerpwerk begint, heeft het inmiddels kantoren in Dubai, Moskou, Beijing en Californië. “Onder meer in Rusland en het Midden-Oosten hebben we al heel wat realisaties achter onze naam staan,” zegt Yannick Maes. “In het Midden-Oosten waren we vrij snel na onze oprichting actief. We zijn in 2000 begonnen met ontwerpprojecten voor indoorkartings wereldwijd, wat ons al snel naar Hongkong en de Verenigde Staten bracht. In Saudi-Arabië werkten we aan de inrichting van een karting in combinatie met een bowling, toen de eigenaar van een groot pand aan de overkant van de weg vroeg of we ook thuis waren in indoorthemaparken. We besloten in het water te springen, beredeneerd, want uiteindelijk hadden we al mensen bij ons die daar wel hun weg in kenden.”

Bouwen is bouwen, maar dit is toch wel een heel bijzondere tak. “Je volgt dezelfde basisprincipes als bij eender welk ander bouwproject, maar de insteek is inderdaad anders dan bij een ‘traditioneel’ ontwerpproces,” zegt Yannick Maes. “Bij entertainmentdesign maak je meer gebruik van organische vormen en moet alles wat je bedenkt, gethematiseerd zijn. Themed entertainment is serious business, staat op onze website, en dat is het ook. Het hele proces moet strak gepland worden en worden uitgevoerd tot in het kleinste detail.” Naast indoorthemaparken maakt KCC Entertainment Design overigens ook ontwerpen voor themawinkels, nachtclubs, themabars en -restaurants, waterparken … en met kartingcenters worden ook de roots in ere gehouden. Het Wielsbeekse bureau buigt zich over elk facet: van het initiële concept tot en met de operationele faciliteiten.

Steeds meer markten gaan open

Wereldwijd werken er intussen 50 mensen voor KCC Entertainment Design, vaste en freelancemedewerkers, onder wie 22 in Wielsbeke. “De komende tijd willen wij onze positie als wereldmarktleider in projecten voor indoorentertainment verder uitbouwen,” zegt Yannick Maes.

“Door de toenemende levensstandaard in bepaalde delen van de wereld wordt er op steeds meer plaatsen geïnvesteerd in entertainment. China is daar een voorbeeld van, maar ook in Afrika werken we aan projecten. Onlangs is een complex naar ons ontwerp geopend in Algerije, en we hebben ook al voet aan de grond in Nigeria, Lagos en Namibië. Dit betekent ook dat we altijd op zoek zijn naar nieuw talent. Momenteel hebben we jobaanbiedingen voor ontwerpers, mensen die 2D- en 3D-visualisaties kunnen maken en sterk zijn in technisch tekenen.”

(jd) – Meer info: www.kcc.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.