China verlaagt nogmaals toplonen staatsbedrijven

Het is Xi Jinping, de Chinese president, menens met zijn anti-corruptie campagne. Er worden onderzoeken ingesteld naar mogelijk corrupte topmannen en er worden duidelijke stappen gezet om de verloningen democratischer te maken.

29 augustus 2014

Delen

Xi Jinping
Xi Jinping, president van China.

Budgettaire herstructurering

Nochtans is het niet de eerste keer dat er een drastische loonsverlaging wordt geëist. In 2008 besloot de regering ook al eens in te grijpen om zo een duidelijk signaal te geven na de financiële crisis. Vooral voor staatsbanken en andere financiële instanties werd de kraan toegedraaid. Topmannen zagen hun loon toen met 90% verminderd.

Momenteel laat Xi Jinping een onderzoek instellen naar verschillende topmannen van Chinese overheidsinstanties en laat hij overdadige banketten en andere frivoliteiten aan banden leggen. Het financiële magazine Caijing bevestigt dat ook de salarissen van deze topmanagers onder de loep zullen genomen worden.

In een artikel van Caijing staat dat er op de lonen een plafond zal gelegd worden en dat de verloning van de beheerders niet meer dan 600.000 yuan (+/- 75.000 euro) zal bedragen. Nog steeds genoeg, zult u denken, maar voor deze sanctie verdiende een topmanager van een Chinees staatsbedrijf gemiddeld maar liefst 2 miljoen yuan (244.000 euro).

Onder vuur

De beperkingen komen er nadat Xi Jinping tijdens een bijeenkomst in Beijing er op had gehamerd dat het inkomen van de topmannen “onredelijk hoog” was en dat deze zouden worden aangepast, zodat deze weer “toepasselijk” en “redelijk” worden.

Geen slechte zet nu de loonkloof steeds meer kwaad bloed zet bij de bevolking. Niet enkel het hoge loon was voor hen een doorn in het oog, ook de ‘onzichtbare inkomsten’ of dus de extralegale voordelen zijn een punt van discussie. Een exuberant loon met daarenboven nog eens gesubsidieerd vervoer en andere voordelen die enkel voor medewerkers van staatsbedrijven worden voorbehouden, zijn voor velen een privilege te ver.

Staatsbedrijven populair bij jongeren

Hoewel er wordt geschrapt in de voordelen, blijven staatsbedrijven de meest gegeerde werkgevers voor pasafgestudeerde jongeren. Zelfs nu hun topmannen en hun al dan niet corrupte activiteiten en ongepast hoge lonen onder vuur liggen, blijven studenten concurreren voor een plaatsje binnen een overheidsbedrijf. Volgens hen geven deze bedrijven het meeste kans op stabiliteit en een succesvolle carrière.

 

(sjv) – Bronnen: Chinasquare.be / Bloomberg Businessweek / Managersonline.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.