Bouwsector blijft kampen met knelpuntberoepen

Sinds donderdag kun je in Brussels Expo weer naar Batibouw, de beurs voor bouwen en verbouwen. De bouwsector krijgt bepaalde jobs nog steeds moeilijk ingevuld. En de concurrentie van buitenlandse bedrijven maakt het er niet makkelijker op.

3 maart 2015

Delen

"Als er vandaag een weg wordt aangelegd, zie je meer machines dan mensen.” (Freddy Thuysbaert, Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant)

De VDAB houdt al jaren een lijst van 'knelpuntberoepen' bij: dat zijn vacatures die moeilijk ingevuld geraken doordat er niet genoeg kandidaten voor te vinden zijn. "Die knelpunten zijn dezelfde in Vlaams-Brabant", zegt Freddy Thuysbaert van de Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant. Op de lijst staan klassieke bouwberoepen als daktimmerman, binnen- en buitenschrijnwerker, glaswerker en trappenmaker. Een tweede groep situeert zich rond alles wat te maken heeft met HVAC, wat staat voor verwarming, ventilatie en airconditioning. Het gaat dan om jobs als brandertechnicus, monteur van centrale verwarmingsinstallaties en sanitair installateur met kennis van centrale verwarming. En door de populariteit van domoticatoepassingen is er ook een tekort aan elektrotechnisch installateurs.

De bouwsector heeft goed geschoolde medewerkers nodig. "Als je op een foto ziet hoe ze honderd jaar geleden een kanaal groeven, waren daar honderden mannen met een spade en kruiwagens in de weer", zegt Freddy Thuysbaert. "Maar als er vandaag een dok wordt gebouwd of een weg wordt aangelegd, zie je meer machines dan mensen. Sommige jobs zijn hoogtechnologische beroepen geworden." Naast vakkennis zijn ook persoonlijke vaardigheden erg belangrijk. "Een werfleider moet leiding kunnen geven, maar ook met de computer kunnen omgaan, meertalig zijn, efficiënt kunnen vergaderen en aan time management doen."

Opleidingen

Toch zullen er in de bouw altijd jobs bestaan waar je als laaggeschoolde kunt beginnen. Door ervaring op te bouwen en opleidingen te volgen, kun je dan opklimmen. Voor die opleidingen werkt de sector samen met de VDAB en met Intra, en er is ook een ruim aanbod aan interne opleidingen. Op vrijdag 20 maart organiseert de Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant bijvoorbeeld een 'Winter Trainingday' in het voetbalstadion van Anderlecht. Werknemers kunnen er kiezen uit 15 opleidingstrajecten, waarin zowel nieuwe bouwtechnieken, juridische onderwerpen als persoonlijke vaardigheden aan bod komen.

Ondanks de knelpuntberoepen daalt de totale tewerkstelling in de bouwsector. In Vlaams-Brabant was er in 2014 een uitstroom van 1.116 jobs tegenover een instroom van slechts 950. De reden is volgens Thuysbaert de toevloed van bedrijven met buitenlandse werknemers. Zij moeten zich aan de Belgische loonnorm houden, maar betalen de lagere socialezekerheidsbijdragen in het buitenland. "De totale loonkost van een laaggeschoolde Belgische arbeider is 28 euro per uur", zegt Freddy Thuysbaert. "Een Oost-Europese onderaannemer kan iemand in België volledig legaal laten werken voor 20 euro. En als hij met zelfstandigen werkt, geldt de Belgische loonnorm zelfs niet; dan krijg je mannen die hier zes dagen per week 12 uur per dag werken voor maar 5 of 10 euro per uur."

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.