Biotechnologie

Ook al is biotech een gedoodverfde groeisector, toch verwacht Filip Goossens, investor relations manager bij Innogenetics, dat in de komende periode het kaf van het koren zal worden gescheiden.

9 december 2013

Delen

biotechnologie

"Kleine bedrijfjes die nog niet voldoende waarde hebben gecreëerd of nog veel moeten investeren om een doorbraak te bereiken, kunnen moeilijke tijden tegemoet gaan. Nu de middelen beperkter zijn, volstaat het niet om je verhaal te verkopen, je moet kunnen bewijzen dat je over een zekere waarde beschikt. Kapitaalverschaffers steken hun geld nu liever in gevestigde waarden dan in bedrijven die nog geen producten op de markt hebben en waarvan het niet zeker is of dat ooit zal gebeuren."

'Het kaf van het koren scheiden'

Steeds meer kleine biotechbedrijven lonken naar grote winstgevende farmareuzen om te investeren in hun producten en hun bedrijf, zeker nu durfkapitalisten geen twee maar tien keer nadenken vooraleer ze investeren. Zelf komt Innogenetics midden december onder de vleugels terecht van het veel grotere Solvay Farma. Ter vergelijking: Innogenetics heeft een geconsolideerde omzet van vijftig miljoen euro, Solvay tikt af op 9,5 miljard euro. Het ideale crisismedicijn, zeker nu externe financiers de knip op de portefeuille houden.

Maar twijfelende investeerders zijn lang niet de enige mogelijke rem op de groei. "Ook het vervallen van patenten is nog steeds een gevaar voor wie al producten op de markt heeft. Verder is er de blijvende druk van overheden op budgetten voor geneesmiddelen, de trage terugbetaling waardoor patiënten soms van nieuwe producten verstoken blijven en hun, in mijn ogen, overdreven angst voor mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen. Momenteel moet je bijna een product op de markt brengen zonder de minste nevenwerking. Dat bestaat niet."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.