Big business schools

Als er iemand zijn professionele toekomst vol zelfvertrouwen tegemoet ging, waren het wel de goudhaantjes met een felbegeerde - en vet betaalde - master van een business school op zak. Maar die eigendunk lijkt toch barstjes te vertonen.

16 december 2008

Delen

Onze business schools het goed, heel goed. Koploper is nog steeds de Vlerick Management School, met dit jaar een meer dan verdienstelijke tiende plaats in de Europese ranking van The Financial Times. Vlerick boogt er dan ook op dat 64 procent nog tijdens de opleiding een jobaanbieding krijgt; liefst 91 procent slaat binnen drie maand na het afstuderen een job aan de haak.

Dat zijn cijfers die je in de moeilijke arbeidsmarkt van vandaag doen duizelen. De vraag is echter of ze in deze tijden niet overmoedig zijn. "Wie denkt dat met een Vlerick-diploma zijn broodje wel gebakken is, zal in juni wel merken dat het toch meer challenging is", waarschuwt Buyens. "Met enkel het papiertje kom je er niet. De fils à papa die er denken zonder te werken te geraken, filteren we er trouwens meteen uit."

Ambitie en luchtkastelen

Concurrent UAMS, de business school verbonden aan Universiteit Antwerpen, ziet het positiever. "Voor onze studenten loopt de rekrutering nog steeds ontzettend vlot", vertelt decaan Frank Bostyn. "Onze high potentials hebben duidelijk ambitie en ook bepaalde looneisen. Dat kan nu wel wat zand in de ogen strooien, maar vaak hebben ze nu eenmaal het potentieel om een high career te maken."

Maar volgens professor arbeids- en organisatiepsychologie Roland Pepermans (VUB) schotelen business schools hun studenten soms luchtkastelen voor. "Het is niet omdat je een MBA hebt dat je een high potential bent. Of je sneller opklimt in een bedrijf heeft echter in de eerste plaats te maken met capaciteiten die net in dat bedrijf erg gewenst zijn. High potentials zijn van nature ook assertief, optimistisch, flexibel en hebben doorzettingsvermogen. Maar ze zijn ook individualistisch en zelfs machiavellistisch."

Elitesfeertje

Dat gewetenloze imago van hun alumni speelde vooral Vlerick al parten. Tijdens de val van Lernout en Hauspie kwamen nogal wat 'Vlerick boys' onder vuur te liggen. "Dat heeft wrevel opgewekt", geeft Dirk Buyens toe. "Op het vlak van lef scoren onze studenten nu eenmaal hoger dan de gemiddelde Belg. Daarnaast is het logisch dat MBA'ers een pak meer willen verdienen. Ze hebben immers extra skills opgedaan. Maar de meeste Vlerick-alumni hebben geen hoger loon dan dat van u en ik. Misschien zijn we ook wat naïef geweest om te stellen dat een topmanager beloond moet worden als een topsporter."

De UAMS wil zich alvast duidelijk distantiëren van het Vlerick-imago. "Bij de ene business school hangt er al meer een elitesfeertje dan bij de andere. Wij proberen eerder teamspelers op te leiden die zich niet boven anderen plaatsen", vertelt Frank Bostyn. "De kritiek op business schools en MBA's is ook deels terecht. Zo hebben we sterk het kortetermijndenken gestimuleerd."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.