Belgische lonen stijgen 5,9 procent

Indexering en loonsopslag zorgen ervoor dat we dit jaar gemiddeld bijna zes procent meer verdienen dan vorig jaar. De crisis heeft voorlopig dus nog geen effect op onze lonen. Dat blijkt uit een analyse van de salarissen van 116.903 werknemers, uitgevoerd door Hudson. Jobat kon de resultaten exclusief inkijken.

25 juni 2009

Delen

Meer loon? Kreeft op het menu!

Het grootste deel van die 5,9 procent is het gevolg van de indexsprong van gemiddeld 4,4 procent die onze lonen begin dit jaar maakten. Toch waren er heel wat bedrijven te vinden die daar zonder veel morren nog eens anderhalve procent bovenop legden. “Zuiver economisch gezien was 2008 dan ook helemaal geen slecht jaar”, zegt Brecht Decroos, associate director organisational talent management bij Hudson.

Grafiek gemiddelde loonsverhoging tijdens de voorbije acht jaar               

Een op vijf kreeg geen opslag

Opvallend is het grote aantal werknemers – een op vijf – dat dit jaar helemaal geen opslag kreeg bovenop de indexering. Een jaar geleden verkeerde niet meer dan 1,5 procent in die situatie. 12 procent van de bedrijven heeft alle salarissen bevroren, 7 procent doet dat voor meer dan negentig procent van het personeel.

Wie volgend jaar hoopt op een loonsverhoging zal die niet door de indexering in de schoot geworpen krijgen. Decroos: “Het is zeer de vraag of we een inflatie van één procent zullen halen. Bovendien zullen de marges voor loonsverhoging, als gevolg van het moeilijke jaar 2009, ook niet zo groot zijn. Een opslag van hooguit 3 procent, indexering inbegrepen, zal al zeer mooi zijn.”

Grafiek gemiddelde toename van een salaris tijdens de voorbije acht jaar          

Op 8 jaar tijd is ons loon met bijna 43 procent gestegen

Hudson merkt ook op dat ons loon de voorbije acht jaar gemiddeld 43 procent gestegen is. De helft van die stijging is het gevolg van indexeringen, de andere helft van loonsverhogingen en een gestage stijging van het aandeel variabel loon. “Dit betekent dat als je elk jaar dezelfde analyse maakt van dezelfde mensen met dezelfde job je zal merken dat hun loon met 43 procent gestegen is”, legt Decroos uit.

Maar niet alle lonen volgen de jaarlijkse indexsprong. Startlonen evolueren vaak zelfs trager dan de index. Zij gaan er elk jaar relatief gezien iets op achteruit. Al krijgen ze procentueel wel de grootste opslag. Hun basissalaris steeg het voorbije jaar met 3,4 procent, dat van een prille dertiger met ruim 2 procent, een veertiger kon nog op iets meer dan één procent opslag rekenen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.