Belastingdruk: nettoloon van Belg te laag?

Of we Europees Kampioen voetbal worden is nog even afwachten, maar we zijn wel al kampioen belastingdruk. Onze voorsprong op de andere Europese landen is groot. De gemiddelde maandelijkse koopkracht van de Belg ligt amper 200 euro boven die van een Spanjaard en 330 euro boven die van een Griek...

30 juni 2016

Delen

Belastingdruk in België het hoogst

België bekleedt met een belastingdruk van 55,3% de niet-benijdenswaardige eerste plaats binnen de OESO-landen. Onze voorsprong is bovendien groot. De landen op de 2de tot en met 5de plaats kennen een belastingdruk tussen 49% en 49,5%. In Nieuw-Zeeland (17,6%) en Chili (7%) is de belastindruk het laagst.

De hoge belastingdruk in ons land is helaas een gekend gegeven. De meest recente studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over de evolutie van de belastingdruk over een periode van 15 jaar schept nog meer duidelijkheid. De OESO telt 34 lidstaten van over de hele wereld en werkt nauw samen met nog 5 andere landen. Ze omvat zowel de meest ontwikkelde landen als opkomende landen. Samen vertegenwoordigen ze 80% van de wereldhandel en investeringen.

Beter niet alleenstaand

Alleenstaanden met een gemiddeld loon kennen in België de hoogste belastingdruk: 55,3% (rekening houdend met de inkomstenbelasting en de sociale bijdragen betaald door werknemer én werkgever). Oostenrijk volgt met 49,5%. Terwijl Chili de laagste belastindruk voor alleenstaanden heeft met een luttele 7%. Het gemiddelde bedraagt 35,9%.

Ook voor gehuwde koppels met één inkomen en twee kinderen met hetzelfde inkomstenniveau is de belastingdruk in België (40,4%) en Frankrijk (40,5%) het hoogst, en het laagst in Chili (7%) en Nieuw-Zeeland (4,9%). Het gemiddelde ligt hier op 26,7%.

Kijken we naar de inkomstenbelasting en de sociale bijdragen betaald door de werknemer (niet de werkgever), dan zien we dat alleen in België de belastingdruk voor alleenstaanden zonder kinderen boven 40% uitkomt (42%). Het gemiddelde ligt op 25,5%.

Verschil tussen kost voor werkgever en nettoloon zéér groot

Een gemiddelde alleenstaande werknemer kost zijn werkgever in België 66.000 euro. Dat is evenveel als in Zwitserland. De Zwitser ziet wel 78% van dat bedrag op zijn bankrekening verschijnen, terwijl de Belg het moet doen met 45%. De gemiddelde maandelijkse koopkracht van de Belg ligt daarmee amper 200 euro boven die van een Spanjaard. Of 330 euro boven die van een Griek...

Verbetering

Tot slot het goede nieuws. Tussen 2000 en 2015 is de gemiddelde belastingdruk voor alle OESO-landen wel lichtjes gedaald.

(mr) - Bron: studie OESO, Taxing Wages 2016  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.