'Algemeen rookverbod is goede zaak, ook voor de cafébazen!'

In het kortverhaal ‘De laatste roker’ beschreef W. F. Hermans visionair een totalitaire staat waarbij het roken volledig aan banden gelegd wordt. Een oude man die illegaal een laatste Gauloise weet te bemachtigen, wordt hardhandig opgepakt door de politie.

25 maart 2011

Delen

roker
"Er is weinig economische schade te verwachten van een volledig rookverbod en mogelijke twijfel hierover, lijkt sterk geïnspireerd door de tabakslobby" (Frederik Anseel is professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)

Een prachtig verhaal van verstokte roker Hermans met de sigaret als symbool van persoonlijke vrijheid. Ik heb wel wat sympathie voor het gevecht van de rebelse roker tegen zijn steeds intoleranter wordende omgeving. Dat ik op een licht-beschonken-en-veel-te-late avond onder vrienden soms zelf al eens te zien was met een sigaret in de ene hand en een pint in de andere, speelt misschien ook een rol.

But let’s set the record straight. Een totaal rookverbod in de horeca zit er binnen enkele maanden aan te komen. Een volstrekt logisch besluit dat eigenlijk al in 2007 moest zijn genomen: het verplicht meeroken van personeel en andere klanten leidt niet alleen tot veel irritatie en stinkende kleren, maar is vooral schadelijk voor hun gezondheid. Dat is uitvoerig wetenschappelijk gedocumenteerd. Er zijn nog weinig overtuigende argumenten te verzinnen om het roken in cafés toe te laten terwijl het verboden is op andere plaatsen. Mijn vrijheid stopt waar ze anderen schaadt.

Géén negatieve invloed

Het ultieme argument dat telkens wordt bovengehaald, is dat klanten wegblijven als ze niet mogen roken, waardoor honderden hun zaak, droom en toekomst in rook zien opgaan. Cafébazen gaan in hongerstaking, Facebookgroepen worden opgericht, een mars op Brussel wordt georganiseerd. Ik begrijp de angst van deze mensen over hun broodwinning, maar is deze paniek wel gerechtvaardigd?

Een gelukkige wind bezorgde me een overzicht van alle studies die de economische effecten van een rookban onderzochten, waar ook ter wereld deze werd opgelegd. De bevindingen zijn opmerkelijk. Bijna alle studies (94%) die uitgevoerd werden in samenwerking met de tabaksindustrie vonden een negatieve economische impact in termen van gedaalde omzet, winst of banenverlies.

Echter, géén enkele studie die uitgevoerd werd door onafhankelijke wetenschappers vond een negatieve impact, soms wel een positief effect. Als men tenslotte kijkt naar een selectie van de best uitgevoerde studies dan vindt men enkel positieve effecten of nuleffecten, maar geen negatieve effecten.

Smirting

De conclusie is duidelijk. Er is weinig economische schade te verwachten van een volledig rookverbod en mogelijke twijfel hierover, lijkt sterk geïnspireerd door de tabakslobby. Beste roker, u al zien, het valt allemaal best mee. Als de nood aan de man komt, dan gaat u toch gezellig met uw mede-verschoppelingen buiten een sigaret roken. Het smirting, de combinatie van ‘flirten’ en ‘smoking’, bereikt bovendien ongekende pieken op plaatsen met een volledige rookban. Cheers!

(fa) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.