4 oplossingen voor de files

Over mogelijke oplossingen voor het verkeersinfarct is al heel wat gezegd en geschreven. Maar welke maatregelen werken volgens experts echt?

26 augustus 2011

Delen

Rekeningrijden

"Een huis is veel duurder in Brussel dan op het platteland. Waarom kost rijden op de Brusselse ring dan niet meer dan op een plattelandsweggetje?", werpt verkeersdeskundige Chris Tampère op. "Als mensen het echt in hun portemonnee blijven voelen dat veelgebruikte wegen duurder zijn, zullen bedrijven en werknemers hun gedrag wel aanpassen." Een redenering die collega Sven Maerivoet deelt. "Bovendien is het rechtvaardiger. Wie vaak een drukke route neemt, zorgt voor meer luchtvervuiling en slijtage van het wegdek."

Flexibel carpoolen

"Carpoolen slaat nauwelijks aan omdat het je weinig flexibiliteit toelaat. Maar het kan veel slimmer. In Hasselt test i-City de applicatie friend finder. Je smartphone registreert dat een vriend toevallig in dezelfde stad is deze middag. Zo kan je samen lunchen", stelt Chris Tampère voor. "Maar je kan je smartphone ook laten weten dat je ergens heen wilt. Het draadloos netwerk vraagt aan de voorbijrijdende auto's wie jou mee wil nemen. Omdat je er ook automatisch een kleine vergoeding voor kan geven en alles veilig blijft doordat je in het systeem niet anoniem bent, vind je vast wel iemand die stopt: een moderne vorm van autostop."

Bedrijven verhuizen

"De Vlaming heeft een baksteen in de maag en verhuist daardoor niet snel", zegt socioloog Ignace Glorieux. "De bedrijven kunnen beter zelf verhuizen en bijvoorbeeld een hoofdkantoor in Brussel behouden, maar alle diensten die niet in een van de verkeerspolen gebeuren elders vestigen. Zo schep je meteen ook werk in regio's met relatief veel werkloosheid."

Dynamische informatiepanelen

"Dynamische informatiepanelen langs drukke wegen zouden accurate informatie kunnen geven over reistijden, filelengtes en - waar mogelijk - alternatieve routes", vertelt Sven Maerivoet. "Routeproviders zoals de gps zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen en zijn hier volop aan het werken."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.