4 op de 10 werknemers gepest op het werk

Heb jij ooit al te maken gehad met pestgedrag op het werk? De kans is groot van wel. Misschien als slachtoffer, misschien als omstander of misschien zelfs als de pester zelf.

27 augustus 2014

Delen

Uit een onderzoek van CM voor çava? blijkt dat maar liefst 42% van de ondervraagden al eens geconfronteerd werd met pestgedrag op de werkvloer.

4 op de 10

Dat wil zeggen dat ruim 4 op de 10 Vlamingen ooit gepest is geweest op het werk. Woorden zijn hierbij het belangrijkste wapen. 66% beweert dat ze vooral verbaal werden getreiterd. Ook uitsluiting is een veel voorkomende manier (58%) van pesten op het werk. Pestende collega’s viseren vooral werknemers om hun persoonlijkheidskenmerken (41%) en/of uiterlijke eigenschappen (15%).

Pestgedrag

Volgens het onderzoek zijn vooral mannelijke collega’s de zwaarste pestkoppen. Hoewel vrouwen er zeker ook wat van kunnen. Vrouwelijke collega’s pesten subtieler en zijn beter in het geven van steken onder water. Ze kiezen vaak voor het uitsluiten of negeren van andere collega’s, volgens velen toch één van de zwaarste vormen van pestgedrag.

Maar pesten beperkt zich niet langer enkel tot de werkvloer. 6% van de deelnemers kreeg al eens te maken met cyberpesten, 1 op de 10 kent wel iemand die te lijden kreeg via online pestgedrag. Pestkoppen vallen hun slachtoffer dan lastig via social media, e-mail of andere online media. Ook kwetsende gsm-berichten of telefoontjes zijn een populaire tool (10%) als het aankomt op elkaars leven zuur maken.

26% van de respondenten die toegaven wel eens deelgenomen te hebben aan pestgedrag, beweert dat het niet aanvoelde als pesten, maar als normaal gedrag. 11% deed het om te vermijden dat ze zelf het slachtoffer zouden worden, 36% wijst groepsdruk aan als de echte schuldige en zegt dat ze werden meegesleurd door de groep.

Antwoord op pestgedrag

Wat kan je doen tegen pesten? Wachten tot het over gaat is voor de meesten geen optie. 85% van de Vlamingen is het erover eens dat pestgedrag niet zomaar overgaat. Toch geven de meeste slachtoffers toe dat ze zelf niets durven te ondernemen. Amper 13% durft voor zichzelf op te komen. 62% keert eerder in zichzelf als ze geconfronteerd worden met getreiter op het werk. 1 op 6 slaagt er in om het tergende gedrag te negeren.

Maar ook omstanders durven wegkijken bij pestgedrag. Marjolein Cuvelier, woordvoerster van çava?-magazine, legt uit: “Hoewel meer dan de helft van de Vlamingen soms getuige is van pestgedrag in zijn omgeving, komt 37% in deze gevallen niet tussenbeide. Ze negeren dit omdat ze bang zijn dat de pester agressief zal worden (41%), omdat ze niet weten hoe tussenbeide te komen (33%) of uit schrik om zelf gepest te worden (16%). Toch vindt 63% dat niet reageren even erg is als het pesten zelf.”

Sancties?

De meeste deelnemers vinden het de verantwoordelijkheid van hun directie om een duidelijk signaal te geven aan collega’s die pestgedrag vertonen. 73% van de respondenten geeft aan dat ze ontevreden zijn over de mate waarin er momenteel op hun werk opgetreden wordt. Het pestgedrag en het uitblijven van sancties, vormde voor 40% van de slachtoffers dan ook aanleiding om te veranderen van werk.

Peter Decavele van IDEWE geeft preventie-advies en support aan werkgevers en werknemers voor een beschermde werkomgeving. “Bij een conflict reageert een leidinggevende vaak met ‘Ik heb niets gezien, ik weet niet wie ik moet geloven’, en komt niet tussen. Wij leren leidinggevenden aan om stelling te nemen tegen mogelijk negatief gedrag: ‘Als het waar is dat persoon x dat gedaan heeft, dan tolereren wij dat soort gedrag niet in ons bedrijf.’ Met zo’n aanpak zou in de helft van de gevallen het ongewenst gedrag ophouden.”

Praten

Cliché of niet, praten helpt. Toch is het aantal slachtoffers dat hun hart niet lucht (17%) verontrustend hoog. Er zijn nochtans heel wat steunpunten beschikbaar, zoals tele-onthaal en 1712 , maar hulplijnen kunnen volgens het onderzoek maar op weinig (3,6%) vertrouwen rekenen. Verder kiezen slachtoffers er vooral voor om erover te praten met hun partner (46%), vrienden (36%) of hun ouders (26%).

 

(sjv) - Bron : MindShake PR , çava 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.