10 overheidsclichés onder de loep (5/5)

Over weinig werknemers bestaan zoveel clichés als de ambtenaar. Zeker hoogopgeleiden zagen de overheid daardoor maar als een weinig aantrekkelijke bruid. Maar kloppen die stereotypen wel? We zetten tien clichés op een rij en zoeken naar de waarheid.

22 augustus 2017

Delen

Cliché 9: De overheid biedt werkzekerheid

"In jobadvertenties spelen sommige overheidsinstellingen werkzekerheid nu uit als een extra troef", bevestigt professor Annie Hondeghem. Maar al die zekerheid heeft ook een keerzijde. Het Instituut voor de Overheid stelt vast dat zes op de tien Belgen tegenstander is van de vaste benoeming. De grootste tegenstanders zijn de werknemers uit de private sector, van hen is bijna zeven op tien tegen. "In principe zijn twee negatieve evaluaties voldoende om je als statutair ambtenaar te ontslaan, bij een contractuele ambtenaar volstaat één onvoldoende.

Maar in de praktijk wordt maar zelden tot ontslag overgegaan, ook bij de contractuelen", merkt Emmanuel Lerno van de FOD Personeel op. "Ons evaluatiesysteem is ook weinig genuanceerd: je kan enkel voldoende of onvoldoende krijgen", vervolgt hij. "Als een ambtenaar slecht functioneert, zijn we bovendien verplicht daar eerst iets aan te doen alvorens ontslag te overwegen. Misschien ligt het immers aan de dienst zelf. Het moet al echt de spuigaten uitlopen voor we iemand aan de kant kunnen zetten." In twee gevallen kan een statutair wel een C4 verwachten. Ten eerste als hij zijn burgerlijke en politieke rechten verliest. Ten tweede wanneer hij zonder geldige reden 10 dagen van zijn werk wegblijft en te kennen heeft gegeven dat bewust te doen.

Cliché 10: Ambtenaren hebben een goed pensioen

Voor velen is de gunstige pensioenregeling misschien wel de topreden om voor een job bij de overheid te gaan. Dat bevestigen meerdere studies. Vastbenoemden genieten een ambtenarenpensioen, wat neerkomt op 60 procent van de wedde uit de laatste 5 werkjaren. Het gemiddelde wettelijke pensioen in ons land bedraagt daarentegen 32,3 procent van het gemiddelde inkomen."Maar heel wat ambtenaren zijn contractueel in dienst. Bij de lokale besturen is dat meer dan de helft, bij de andere overheden is dat ongeveer een vierde", kaart prof. Annie Hondeghem aan. En voor hen ligt het pensioen een pak lager dan die van het vastbenoemde overheidspersoneel, geeft ook Emmanuel Lerno van de FOD Personeel toe.

"De privésector is bovendien al een hele tijd bezig met een tweede pensioenspijler op te bouwen door groepsverzekeringen aan te bieden. Afhankelijk van hoe royaal die verzekering is, ga je in bepaalde privésectoren met evenveel geld op pensioen als iemand bij de overheid", zegt Hondeghem. "Maar globaal kan je ervan uitgaan dat je als ambtenaar toch beter af bent qua pensioen." Zo berekende haar collega professor Jozef Berghman dat een ambtenaar gemiddeld met 2.112 euro per maand op rust gaat. Een gepensioneerde uit de privésector moet het met 925 euro per maand rooien, een zelfstandige met amper 493 euro per maand.

10 clichés onder de loep (1/5)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.