1 op 4 werknemers vreest voor job

Maar liefst een kwart van de werknemers denkt dat de kans reëel is dat ze nog binnen het jaar hun job verliezen. Dat blijkt uit een enquête van Jobat en het onderzoeksbureau Profacts bij meer dan 6.000 Belgische werknemers.

17 december 2008

Delen

Toch denkt 5 procent dat de meeste bedrijven de komende maanden net extra mensen gaan aanwerven . Volgens VDAB-baas Fons Leroy is er nog geen reden tot paniek: "De dip in aanwervingen door de recessie wordt deels tenietgedaan door speerpuntsectoren die het goed blijven doen."

De economische crisis drukt duidelijk op het moreel van de werknemers. Meer dan 70 procent denkt dat er de komende maanden nog meer bedrijven over kop zullen gaan. Werknemers voorspellen dan ook dat er veel jobs op de wip zitten. Meer dan 60 procent is ervan overtuigd dat de meeste bedrijven in de nabije toekomst personeel zullen laten afvloeien.

De helft schat de kans om voor zichzelf op dit moment (ander) werk te vinden bovendien klein in. Een op drie stelt zijn speurtocht naar ander werk dan ook uit. Van wie wel openstaat voor een nieuwe job, stelt een kwart zich daar minder kieskeurig bij op. Zo is er wel bereidheid om langer te werken. Het minst toegeeflijk zijn werknemers als het op het loon aankomt.

Groei in recessie?

Toch meent 5 procent dat werkgevers de komende maanden net meer mensen in dienst gaan nemen. De helft ziet er zelfs bij zijn eigen werkgever extra mensen bijkomen. Ruim de helft staat er wel voor open elders aan de slag te gaan. Zo'n 15 procent is dan ook actief op zoek naar een nieuwe job. "Operatoren bijvoorbeeld kunnen in verschillende sectoren aan de slag. Het is logisch dat ze uitkijken naar onderdelen van de economie die goed draaien", zegt Leroy.

Als ze dan de kans krijgen om te veranderen, gaan werknemers nog het liefst in de ICT-, telecom- en internetsector werken. En dat is net een van de sectoren waar veel werknemers nog groei, en dus aanwervingen, verwachten. Om dezelfde reden blijken ook jobs in de gezondheidszorg en bij de overheid momenteel erg in trek. "Door speerpuntsectoren die het blijven goed doen én de vergrijzing blijft instroom van nieuwe werkkrachten sowieso nodig", besluit Leroy.

 

 bullets Groeisector: Gezondheidsproducten

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.