Gezondheid
Vorige

1 van 710

Volgende
Volgend artikel:

330.000 werknemers vertonen symptomen van burn-out

Zittend beroep = gevaar voor darmkanker!

Zitten mag dan comfortabeler lijken dan rechtstaan, wie meer dan tien jaar onafgebroken een zittend beroep uitoefent, verdubbelt de kans op bepaalde typen van darmkanker.
#

Uit recent onderzoek – uitgevoerd door wetenschappers van de University of Western Australia – blijkt dat lange periodes van fysieke inactiviteit tijdens de dag erg risicovol kunnen zijn, ook al doe je in je vrije tijd veel aan sport.

44 procent meer kans

918 darmkankerpatiënten werden bevraagd over hun levensstijl, werk en fysieke inspanning. Hun antwoorden werden vergeleken met die van 1021 gezonde deelnemers.

Uit de resultaten van de bevraging bleek dat werknemers met een zittend beroep na tien jaar zo’n 44 procent meer kans hebben om een tumor te ontwikkelen in de endeldarm dan werknemers met een actief beroep (bijvoorbeeld bouwvakkers of brandweermannen).

Prostaatkanker

De kans op een tumor in een ander deel van de dikke darm is zelfs bijna twee keer zo groot bij werknemers met een zittend beroep dan bij andere werknemers (94% meer kans). Mannen met een kantoorbaan lopen 30 procent meer risico op prostaatkanker dan mannen die in de bouw werken.

In de VS zouden werknemers gemiddeld 55 procent van hun werktijd in een bureaustoel doorbrengen. Een groot probleem, zeggen de Australische wetenschappers: “Een hoge bloedsuikerspiegel en lage productie van insuline als gevolg van zittend werk kunnen leiden tot ontstekingen in het lichaam. Dat zijn drie risicofactoren voor darmkanker.”

(mo)     

3 mei 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook