Moet werkgever opdraaien voor voetbalblessure?
Blessures zijn in het voetbal een noodzakelijk kwaad. Maar moeten werkgevers in de buidel tasten als een voetballer daardoor moet thuisblijven?
Al dat kijken, kan namelijk de prestaties van bedrijfsnetwerken beïnvloeden. Applicaties, e-mail- en websystemen werken trager en het is zelfs mogelijk dat deze crashen. Easynet Global Services waarschuwt Europese bedrijven voor tragere netwerken tijdens het WK Voetbal.
Aangezien bijna elke Europese zender WK-wedstrijden live streamt via zijn website, lijkt het erop dat het WK Voetbal 2010 het meest online toernooi ooit wordt. Easynet schat dat het streamen van een wedstrijd op één pc tussen de 800Kbps en 1,5Mbps aan bandbreedte verbruikt. De meeste bedrijfsnetwerken hebben een maximale capaciteit van 100Mbps, waarvan bedrijven ongeveer de helft gebruiken voor het dagelijkse dataverkeer. Dit betekent dat als dertig medewerkers een wedstrijd streamen, het netwerk al overbelast is.
Volgens Easynet is het risico op Europese netwerkproblemen het grootst bij volgende wedstrijden:
(ks)  
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Blessures zijn in het voetbal een noodzakelijk kwaad. Maar moeten werkgevers in de buidel tasten als een voetballer daardoor moet thuisblijven?
Hij is van plastic, produceert 127 decibels en is hét gespreksonderwerp van het WK 2010 in Zuid-Afrika: de vuvuzela. Tv-zenders doen er alles aan om de door velen gehate geluidshinder grotendeels te compenseren, maar dat zal uitvinder Neil van Schalkwyk van het Zuid-Afrikaanse Masincedane Sport zorg wezen.
Als iemand weet wat werknemers gelukkig maakt, dan is het wel Stefaan Lievens, emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit Gent. Daarom vroegen we hem of het een goed idee is om spelen op het werk te stimuleren.
Iedereen droomt er al eens van vroeg te vertrekken op het werk. Met de juiste aanpak kan je daar een gewoonte van maken zonder dat je op de vingers getikt wordt.
Loon, werksfeer, jobinhoud of bedrijfslocatie? Er zijn verschillende criteria waarom iemand voor een bedrijf wil werken. Al staat ‘the money’ bovenaan.
Zowat één op de drie werknemers vindt zijn werk compleet zinloos. Toch hunkeren we naar purpose of betekenis...
Blijft het ’s nachts in je hoofd maar malen? Dan moet je misschien wat meer relativeren. Het kan je heel wat slapeloze nachten besparen.
Online beroepsopleidingen zijn in opmars. Maar voor technische praktijklessen is digitale training toch minder evident. Of toch niet?
Een recordaantal van 45 bedrijven mogen zich ‘geweldige werkgever’ of ‘great place to work’ noemen. Start People en EASI werden uitgeroepen tot winnaars.