Starters
Vorige

1 van 136

Volgende

Weten pas afgestudeerden wat hen te wachten staat?

20 december 2010
De overstap van het bruisende studentenleven naar een gedisciplineerde bestaan als werkmens mag dan bruusk en ontnuchterend zijn, jongeren weten doorgaans wel waar ze aan beginnen. Bij het merendeel van de jonge starters blijkt de eerste job min of meer aan de verwachtingen te voldoen. Sterker nog, verschillende aspecten van de nieuwe baan vallen zelfs een pak beter mee dan verwacht.

Zo hebben jongeren van tevoren blijkbaar een weinig optimistisch beeld van hun toekomstige collega’s. Zes op de tien keer vallen die heel wat beter mee dan jongeren zich hadden voorgesteld. Ook de werksfeer wordt door bijna zes op de tien jongeren positiever ervaren dan verwacht.

De werkuren vallen evenmin tegen. Veertig procent zegt dat de werkuren exact aan de verwachtingen beantwoorden, nog eens zoveel zegt er zelfs aangenaam verrast door te zijn. Ook de jobinhoud en het woonwerkverkeer blijken in grote mate tegemoet te komen aan de verwachtingen van beginnende werknemers. Slechts een vijfde van de jongeren ervaart de jobinhoud en het woonwerkverkeer als slechter dan verwacht.

Hebben studenten dan echt zo’n negatief beeld van het professionele leven?

“Voor het eerst gaan werken, is een van de belangrijkste momenten in een mensenleven”, geeft Tom Palmaerts, trendwatcher bij Trendwolves, aan. “Plots kom je op eigen benen te staan en moet je echt werken voor je geld. Meestal is dat van negen tot vijf en dat minstens vijf dagen per week. Je krijgt plots een enorme verantwoordelijkheid. Het is logisch dat mensen daar zeer verwachtingsvol naar kijken, maar dat ze ook met veel vragen zitten. Het onderwijs staat nog altijd veraf van het bedrijfsleven. Jongeren hebben geen negatief beeld van het werkleven, ze weten gewoon niet goed wat hen te wachten staat.”

Al doen starters het dan misschien niet voor het geld, het is wel het loon dat het minst voldoet aan hun verwachtingen. Een kwart van de jongeren zegt minder geld te verdienen dan ze zichzelf voor ogen hadden gehouden. Een derde vindt zijn loon beter dan verwacht, terwijl een op de vier precies zegt te krijgen wat hij zich had voorgesteld.

(mo) – Illustratie: (jvc)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook