Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 597

Volgende

Werkzoekenden kunnen opleiding tot leraar volgen

"Leerkracht blijft immers een cruciaal beroep voor het geven van degelijk onderwijs aan onze jongeren." (Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg)
In de groep van studenten die in september naar de schoolbanken verhuizen, zitten voor het eerst 90 werkzoekenden die zelf graag voor de klas willen gaan staan. In samenwerking met VDAB Limburg wordt de lerarenopleiding aan de hogescholen PXL en UCLL opengesteld voor zogenaamde zij-instromers, die dromen van een carrière aan het schoolbord.

De VDAB heeft opleidingen zat voor werkzoekenden die in een toekomstgerichte sector aan de slag willen. De cursussen leiden naar een toegangsticket voor knelpuntberoepen in de zorg, bouw, ICT, enzovoort. Leraar was daar tot dusver niet bij, maar nu wordt er toch een inspanning gedaan om de werkzoekenden klaar te stomen voor een job in de klas. De hogescholen PXL en UCLL springen mee op de kar.

Cruciaal

“Een lerarenopleiding volgen als werkzoekende kan al enkele jaren in andere Vlaamse provincies”, zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg. “In Limburg was leraar tot nu toe geen knelpuntberoep, maar nu dus wel.”

“Tot op vandaag meldden zich al 90 kandidaten aan om het driejarige studietraject aan te vatten met een VDAB-opleidingscontract. Na onze jarenlange ervaring voor diverse opleidingen in de verzorgende sector, ben ik blij dat we nu met onze partnerwerking ook zij-instromers naar het onderwijs kunnen toeleiden. Leerkracht blijft immers een cruciaal beroep voor het geven van degelijk onderwijs aan onze jongeren”.

Verkort

Concreet worden er vanaf 1 september 2019 een aantal lerarenopleidingen voor werkzoekenden erkend door VDAB Limburg. Het gaat over de opleiding tot Leraar Secundair Onderwijs (knelpuntvakken) en Leraar Lager Onderwijs. Daarnaast kunnen vakmensen een lerarendiploma behalen voor een technisch vak (knelpuntberoepen voor leraren). De VDAB erkent deze opleidingen in beide hogescholen die ze organiseren: UCLL en PXL. De opleiding Leraar Kleuteronderwijs kan in Limburg niet via VDAB gevolgd worden, gezien er nog voldoende geschoolde werkzoekenden zijn voor deze functie.

De opleidingen duren standaard 3 jaar. Er zijn verkorte trajecten voor vakmensen en voor bachelors. Kandidaten die aan alle voorwaarden voldoen krijgen een VDAB-opleidingscontract. Dit voorziet onder meer in een terugbetaling van het inschrijvingsgeld en de studiekosten. Meer info over de voorwaarden, het programma en de opendeurdagen bij PXL en UCLL, vind je via de websites www.ucll.be, www.pxl.be en www.vdab.be/opleidingen. De VDAB organiseert ook nog een specifieke infosessie over dit traject op maandag 9 september om 9 uur. Hiervoor inschrijven kan via www.vdab.be/agenda.

(kme)

5 september 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook