Aangeboden door FPC

Werken in een forensisch psychiatrisch centrum: “We werken met mensen, niet met nummers”

19 september 2022
De behandelcentra FPC Antwerpen en FPC Gent nemen patiënten op die omwille van een psychische stoornis strafbare feiten hebben gepleegd. Ze horen niet thuis in een gevangenis, maar hebben zorg op maat nodig. Een uitdagende werkomgeving, waarbij iedereen met de juiste attitude een verschil kan maken.

De medewerkers die zich dagelijks inzetten voor de patiënten die in FPC Antwerpen en FPC Gent verblijven, vinden het ontzettend belangrijk dat de buitenwereld afweet van wat ze doen en waarom hun werk onmisbaar is. En terecht. “Mensen met een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid horen niet thuis in de gevangenis”, benadrukt Sarah. Zij werkt als therapeutisch assistent op een behandelafdeling van FPC Gent voor patiënten met een verstandelijke beperking en/of een psychotische kwetsbaarheid.

Het grote verschil tussen een gevangenis en een forensisch psychiatrisch centrum is meteen duidelijk. “We dragen geen cipiersuniformen. We zijn mensen die werken met mensen, niet met nummers.” Daarom maakt Sarah liever de vergelijking met werken binnen een leefgroep.

Empathisch en authentiek

Wie er werkt, moet sterk in zijn schoenen staan, maar tegelijk ook de nodige empathie aan de dag kunnen leggen. “Je moet van het ene moment op het andere van rol kunnen veranderen. Ook voelen patiënten heel snel aan als je iets niet meent”, zegt Sophie, die sinds drie jaar aan de slag is als psychiatrisch verpleegkundige bij FPC Antwerpen.

Dat de job soms veel vraagt van de medewerkers hoeft geen verdere uitleg. Tegelijk zetten beide centra zich hard in voor het welzijn van zijn medewerkers. “Er staat altijd een opvangteam klaar, bijvoorbeeld voor wanneer zich een incident met agressie voordoet. Voor wie nood heeft aan een gesprek, zijn er vertrouwenspersonen.” Maar de meeste steun halen de medewerkers bij hun collega’s, beamen Sarah en Sophie. “Iedereen hier heeft dezelfde insteek en we begrijpen elkaar. Als we het moeilijk hebben, kunnen we dat perfect ventileren en krijgen we de nodige tijd.”

Ook aan de slag bji FPC Antwerpen of FPC Gent? Ontdek hier alle vacatures
FPC collega's

Opleidingen en jobcoaches

Nieuwkomers leren veel on the job, benadrukt Sophie: “Een diploma kan je nooit volledig voorbereiden op een praktijkcontext als de onze.” Daarom lopen ze de eerste drie weken mee met een collega en krijgen nieuwe medewerkers een uitgebreide opleiding. “Zo krijgen we bijvoorbeeld de opleidingen psychopathologie, veiligheids- en agressietraining, brandbestrijding en EHBO.” Daarnaast heeft iedere nieuwkomer een meter of peter die voor een nauwe opvolging zorgt.

Zo kwam Liam vier maanden geleden FPC Antwerpen versterken als therapeutisch assistent op de dienst Zeer intensieve zorg Westerschelde - afdeling (ZIZ). Tijdens een vorige job als ambulancier kwam hij al in contact met het centrum. “Weten dat je iets doet voor de maatschappij en de mensen, zorgt voor veel voldoening”, verklaart hij zijn liefde voor de job. “Met het werk dat we doen, hebben we rechtstreeks impact.” Tegelijk is het een job waar je als medewerker veel van terugkrijgt. “Je leert ook jezelf beter kennen. Je moet openstaan voor dat leerproces, maar voor mij geeft dat mijn job net dat tikkeltje extra.”

Toekomstmogelijkheden

FPC Antwerpen en FPC Gent staan open voor iedereen die het verschil wil maken. Dat bewijst het verhaal van Sarah. Voor ze een vijftal maanden geleden bij FPC Gent terechtkwam, werkte ze in de gehandicaptenzorg. “FPC Gent betekent voor mij een boeiende uitdaging om wat ik doe verder uit te bouwen en mij te verdiepen in ziektebeelden en hun behandeling. Mensen verblijven hier vaak voor langere tijd, waardoor we ook in onze job net dat stapje verder kunnen gaan.”

Werk en praktijk

Ook Laurien is reeds drie jaar werkzaam bij FPC Gent. Na haar eerste ervaring in de bijzondere jeugdzorg, besloot ze verder te studeren. Tijdens de coronacrisis koos ze ervoor om naast haar studies een functie bij FPC Gent op te nemen. “Het is fijn om wat je op school ziet meteen in een praktijkcontext te kunnen plaatsen en omgekeerd.”

Hoewel de combinatie van studeren en werken soms niet altijd even makkelijk is, blijft ze enthousiast over haar keuze. “Ik behaal niet alleen een diploma, maar doe ook ervaring op. Zo heb je een stapje voor. ” Mijn werkgever doet ook veel om die combinatie mogelijk te maken en, waar nodig, te verlichten. “Ik krijg Vlaams opleidingsverlof per studiepunt. En wie een opleiding volgt vanuit FPC Gent zelf, kan een financiering aanvragen.” Laurien is dan ook vol lof over het team. “De collega’s steunen mij in mijn keuze en stellen zich flexibel op, zodat ik de combinatie van studeren en werken mogelijk kan maken.”

Word jij de nieuwe collega van Laurien, Sophie, Sarah en Liam? Ontdek hier alle vacatures
FPC:
    Voeg je CV toe
    Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'FPC' jobs meteen in je mailbox.