Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 558

Volgende

Werken in een financieel zenuwknooppunt: zij doen het hart van de economie sneller slaan

"Wij werken hier op Champions League-niveau." (Benoît Van den Hove, Hoofd Noteringen bij Euronext)
Ieder van ons is verbonden aan een commerciële bank. De merknamen van de grootbanken kennen we allemaal. Euronext en de Nationale Bank staan minder vaak in de kijker, maar ze moeten zorgen voor zowel impulsen als stabiliteit voor onze economie. Je moet alvast niet naar Londen of Frankfurt voor een financiële job met een grote maatschappelijke impact. In Brussel kan het ook. “Wij werken hier op Champions League-niveau.”

Katrien Baetens werkt al meer dan tien jaar in Brussel bij de Nationale Bank van België. Ze koopt en verkoopt valuta’s, volgt marktevoluties op en voert mee het monetaire beleid uit. Zo helpt ze de hoofddoelstelling van de Europese Centrale Bank te bereiken: prijsstabiliteit. “Mijn impact op het monetaire beleid en de gunstige maatschappelijke gevolgen ervan, zijn één van de redenen om bij de Nationale Bank van België te werken”, vertelt ze.

De functie van Benoît Van den Hove is dan weer een soort van motor voor de economie. Benoît werkt als ‘Hoofd Noteringen’ bij Euronext, de Beurs van Brussel. Hij helpt bedrijven een beursnotering te realiseren. Daarmee zit hij in het hart van de financiële markten. “Ik geef de genoteerde bedrijven informatie over de investeerders die actief hun aandeel verhandelen. Zo versterken ze hun investeerdersbasis en vergroten ze de handel op hun aandeel”, legt hij uit. “Ik verzorg ook het contact met bedrijven die op zoek zijn naar een notering op Euronext. Mijn functie is uniek. Ze speelt een belangrijke rol van betekenis in de groei van de economie en het leven van de ondernemers.”

Carrièrekeuze

Katrien en Benoît konden kiezen voor een carrière in een klassieke consumentenbank of een vermogensbank. Maar dat doen ze niet. “Een centrale bank heeft geen commerciële ingesteldheid en behartigt het algemeen belang. De bedrijfscultuur is minder concurrentieel. Dat zijn voor mij belangrijke drijfveren”, stelt ze. “De bijdrage aan de uitvoering van het monetair beleid en een job met een maatschappelijke rol schenken me veel voldoening. Bovendien is er aandacht voor een gezonde balans tussen werk en privé. Ik werk bijvoorbeeld 90 procent en kan sporten tijdens de middagpauze”, haalt Katrien aan.

Benoît vult aan: “In mijn functie ben ik neutraal. Euronext is een centraal platform voor iedere speler op de financiële markt. Ik kan op een onafhankelijke manier inzichten verschaffen en praten met verschillende spelers, zoals banken, zakenadvocaten, bedrijven en de financiële regulator.”

Wereldspelers

Brussel is door zijn centrale ligging en de aanwezigheid van de Europese instellingen in sterke mate verbonden met andere internationale financiële centra. “Belgische bedrijven geraken soms moeilijker op de radar van internationale zakenbanken. Ik breng hen met elkaar in contact”, aldus Benoît. In Brussel leeft niet dezelfde risico-cultuur als in de Angelsaksische landen, maar dat belet ons niet om een aantal bedrijven te noteren die wereldspelers zijn. Wij werken hier op Champions League-niveau”, glimlacht hij.

Katrien heeft dankzij haar job al verschillende Europese steden leren kennen. Ze neemt bijvoorbeeld deel aan een internationale werkgroep in Frankfurt over monetair beleid. De omvang van het financiële district in Frankfurt en Londen is ruimer. Toch vindt ze de werkomgeving in Brussel aangenamer. “De financiële spelers zitten hier verspreid over het stadscentrum in plaats van geconcentreerd in één stadswijk zoals elders in Europa. Ik werk in het hart van de stad, vlakbij het centraal station, in een wijk met gezellige pleinen en lanen en met tal van culturele initiatieven. De deelnemers aan de internationale werkgroepen komen beurtelings naar Brussel. Dat doen ze met plezier omdat we hier vlakbij het levendige stadscentrum zitten. Een chocoladeworkshop hoort er dan zeker bij!”

Katrien Baetens

Werken in een financieel zenuwknooppunt: 2 clichés doorprikt

1. Een spijkerharde bedrijfscultuur

“Het oude beeld van afstandelijke managers is achterhaald. De focus ligt hier op samenwerken. Naast financiële expertise, verwacht de Nationale Bank dat je ook beschikt over een gezond empathisch vermogen”, aldus Katrien Baetens.

“Het beeld van de beursvloer met financiële tussenpersonen die roepen en tieren is een deel van de geschiedenis. Alle transacties verlopen op een elektronisch platform en iedereen werkt geconcentreerd aan schermen”, verduidelijkt Benoît Van den Hove.

2. Beperkte maatschappelijke en sociale impact

“Met het Euronext platform maak ik de droom van menig ondernemer waar”, onthult Benoît. “Bovendien organiseren we een educatief mentoringprogramma Techshare voor beloftevolle technologie entrepreneurs, met academische sessies en workshops.” De Nationale Bank kocht de laatste jaren dan weer massa’s obligaties op, wat de nodige zuurstof gaf aan de Belgische economie.

(Gert Verlinden)

4 september 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook