Vorige

1 van 521

Volgende
Volgend artikel:

Deze IT’ers zijn erg gegeerd

Werken bij een energiewaakhond: VREG ook op zoek naar technische profielen

18 juli 2016
VREG-collega’s Karolien Verhaegen en Pauline Ottoy
“Onze V-test gaan we grondig vernieuwen.” (Karolien Verhaegen, product owner bij de VREG, links naast VREG-collega Pauline Ottoy)
Bij een energiewaakhond als de VREG verwacht je in eerste instantie juristen en markteconomen. Die werken er natuurlijk ook, maar daarnaast is de organisatie ook op zoek naar technische profielen zoals ingenieurs. “Mensen vergeten weleens dat onze organisatie ook een belangrijk technisch luik bevat.”

Reguleren, toezien, monitoren en beleidsmakers adviseren. Het zijn maar enkele taken die de VREG, als Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, op zich neemt. Verwacht er overigens geen al te uitgebreide administratie: bij de VREG zijn ongeveer veertig medewerkers aan de slag, qua aantal dus vergelijkbaar met een stevige Vlaamse kmo.

Digitale meter

Die VREG-medewerkers zijn qua inhoudelijk profiel dus diverser dan je zou denken. Het gaat doorgaans om hooggeschoolden, maar steeds vaker ook om technische profielen als ingenieurs. Vorig jaar werden bij de organisatie een zestal mensen aangeworven. Voor dit jaar staan er twee aanwervingen op de agenda en die zijn niet geheel toevallig eerder technisch van aard.

“Ook in technisch opzicht moeten wij regels opstellen of advies geven. Denk hierbij aan de technische voorschriften waar onder meer distributienetbeheerders en netgebruikers zich aan moeten houden, bijvoorbeeld bij de aansluiting op de gas- en elektriciteitsnetten”, vertelt Pauline Ottoy, die bij de VREG deel uitmaakt van het team technische regulering. Ze haalt het voorbeeld aan van de digitale meter. “Een collega van me houdt zich hiermee bezig en adviseert beleidsmakers over de best mogelijke oplossingen.”

VREG
Een ander technisch takenpakket binnen de VREG is het opvolgen van trends. “De sector evolueert constant. Het is dan ook onze taak om bij te blijven op het vlak van technische evoluties en innovaties. Een voorbeeld binnen onze dienst is het opvolgen van mogelijkheden rond flexibiliteit en opslag van elektriciteit, bijvoorbeeld via thuisbatterijen.”

Elektrische voertuigen

Deze voorbeelden geven een idee van de waaier aan technische skills en verantwoordelijkheden. “In onze job moet je bijblijven. Je moet regelmatig vakliteratuur en onderzoek lezen en af en toe conferenties bijwonen”, illustreert Pauline. De materie, benadrukt ze, wordt ook alleen maar diverser met opkomende technieken rond hernieuwbare energie of elektrische voertuigen.

De technische equipe wordt binnenkort uitgebreid met één ingenieur, om een antwoord te kunnen bieden op het toenemende takenpakket. “Mensen vergeten soms dat onze organisatie ook een belangrijk technisch luik bevat. Dat is ook logisch, want de fysieke werking van de netten kan sterk verschillen van de economische werking van de energiemark. Ze speelt zich voor een groot deel achter de schermen af,” stelt ze, “maar is daarom niet minder belangrijk”. Een van de bevoegdheden van het team technische regulering is bijvoorbeeld het goedkeuren van het investeringsplan. “Daarin geven distributienetbeheerders aan waar ze gaan investeren in de elektriciteits- en gasnetten.”

Nieuwe V-test

Bij het grote publiek is de VREG overigens het meest bekend van de zogenaamde V-test, die het aanbod en prijzen van alle elektriciteits- en aardgasproducten in Vlaanderen objectief vergelijkt. “Die test gaan we grondig vernieuwen”, vertelt collega Karolien Verhaegen, die als product owner bij de VREG instaat voor applicaties als de V-Test. “Op die manier kunnen we de beloofde volledigheid, die mensen van ons verwachten, ook binnen deze test blijven aanbieden. Denk maar aan kortingen en groepsaankopen.”

VREG-collega’s Karolien Verhaegen en Pauline Ottoy
Ook de toepassing waarin de bekende groenestroomcertificaten aangemaakt en verhandeld worden, valt binnen Karoliens takenpakket. “Ik sta in voor uitbreidingen en verbeteringen. Ook collega’s, onze interne klanten zeg maar, die bijvoorbeeld voor hun onderzoek rond marktwerking gegevens uit deze applicaties nodig hebben, kunnen bij mij terecht”, vertelt ze.

Praten met IT’ers

Binnen haar team wordt een extra product owner aangetrokken, die mee de vernieuwde V-test zal ontwikkelen. Al is deze nieuwe job vooral functioneel: zelf programmeren doet Karolien niet en dat wordt ook van haar nieuwe collega niet verwacht. “We werken hiervoor met een externe IT-firma. Maar deze nieuwe medewerker moet de materie wel kunnen inschatten en begrijpen, en dus ook kunnen omgaan met de specifieke terminologie van IT en IT’ers. Al is dat ook al een competentie op zich”, sluit ze af met een knipoog.

(wv) 

  • Jobs voor energie

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13588 andere jobs