Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

Alcohol en drugs veroorzaken nog vaak problemen op het werk

Welke werknemers drinken te veel alcohol?

18 juli 2016
alcoholgebruik
Eén werknemer op vier drinkt te veel. Dat blijkt uit een bevraging van HR-specialist Securex. Wat zijn de oorzaken?

De opvallendste vaststellingen

1. Alcoholgebruik met 60% gestegen in twee jaar tijd

22% van de Belgische werknemers zegt meer dan 2 tot 3 glazen alcohol per dag te drinken. In 2015 was dit nog slechts 14%.

Maar liefst 24% drinkt 10 of meer glazen per week en overschrijdt daarmee de nieuwe wetenschappelijk onderbouwde richtlijn van VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

Van 2010 tot 2013 steeg het dagelijks alcoholgebruik elk jaar lichtjes, maar daalde weer in 2015. Het jaar 2017 vormt echter een duidelijke trendbreuk met een stijging van 60% tegenover 2015.

2. Vooral mannen en leidinggevenden drinken te veel

Meer dan dubbel zoveel mannen als vrouwen geven aan overmatig te drinken (32% vs. 13%). Wie leiding geeft, drinkt ook vaker te veel dan wie geen leidinggevende functie heeft (30% vs. 21%).

3. Brusselaars drinken meer

In Brussel drinkt bijna 1 op 3 te veel (31%), beduidend meer dan in het Vlaamse (22%) of Waalse (23%) gewest.

4. Vijftigplussers drinken minder

Slechts 14% van de vijftigplussers drinkt dagelijks te veel, tegenover 25% bij mensen jonger dan 50 jaar.

5. Alleenstaande werknemers met jonge kinderen zijn een risicogroep

Van hen drinkt maar liefst 39% wekelijks te veel (vs. 23%).

De oorzaken

1. Fileleed

De mobiliteitsproblematiek weegt sterk door: wie zijn woon-werktraject belastend vindt, loopt een dubbel zo hoog risico op overmatig alcoholgebruik dan wie geen hinder van files of openbaar vervoer ondervindt (35% vs. 17%). Dit werkt ook in omgekeerde richting: wie overmatig drinkt, zal zijn woon-werktraject sneller als belastend ervaren.

2. Stress

“Gestresseerde werknemers drinken meer. Een glaasje wijn of porto kan de stress verlagen, maar dat werkt alleen op korte termijn. Een gevaarlijke trend,” zegt Heidi Verlinden, HR Research Expert bij Securex.

Gestresseerde werknemers geven vaker aan die wekelijkse grens van 10 glazen te overschrijden (29% vs. 18%). Werknemers die met het idee spelen om op korte termijn van werkgever te veranderen drinken bijna dubbel zo vaak te veel (37%) als werknemers die bij hun huidige werkgever willen blijven (20%).

“Gestresseerde werknemers drinken meer en de stijgende fileproblematiek kan een impact hebben op het stijgend alcoholgebruik. Securex onderzoek toonde ook al aan dat belastend woon-werkverkeer samengaat met meer stress op het werk en vermoeidheid na het werk. Een glaasje wijn of een glas porto kan dan de stress verlagen, maar dat werkt alleen op korte termijn.”

Eva Praet, Regio Manager Psychosociaal Team Securex, vult aan:  “Alcohol is een verdovende drug die de oorzaak van de stress niet weghaalt. Je slaapt beter in, maar de slaap is minder diep. Dit zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek niet echt uitgerust bent.”

(mr) 

Grafiek: Percentage werknemers met overmatig dagelijks alcoholgebruik

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14355 andere jobs