Diploma's
Vorige

1 van 147

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel levert een extra diploma op?

Welke studierichting leidt vlot naar een job?

Studiekeuze meisje met laptop

"De coronacrisis heeft impact gehad op de jobkansen van schoolverlaters. Maar laat je daardoor niet afschrikken bij het maken van een studiekeuze.” Lindsey Marin, medeauteur schoolverlatersrapport VDAB


Niet elke richting geeft een goede kans op een job. We overlopen enkele basics uit het recente schoolverlatersrapport van VDAB, voor jongeren die een studiekeuze moeten maken. “Corona heeft zeker zijn impact, maar je moet vooral kijken op lange termijn.”

1. Diploma valt niet te onderschatten

Meer dan 1 op 4 van wie zonder diploma secundair onderwijs op de arbeidsmarkt komt, zit een jaar later zonder werk. Met een diploma hoger onderwijs is dat slechts 1 op 20. “Een diploma is voor een jongere het toegangsticket tot de arbeidsmarkt”, benadrukt Lindsey Marin, stafmedewerker monitoring bij VDAB en medeauteur van hun schoolverlatersrapport.

Wat ook speelt, is dat jongeren zonder diploma in tijden van crisis vaak de eerste slachtoffers zijn. “En als de economie weer aantrekt, blijken ze meermaals de laatsten die worden aangeworven”, benadrukt Marin. Voor een werkgever is zo’n diploma vaak ook de enige houvast. Want als starter heb je geen werkervaring, los van sociale activiteiten bij bijvoorbeeld een jeugdbeweging of vakantiewerk, die overigens ook zeker waardevol kunnen zijn.

Beste investering ooit als jongere: Een hoger diploma

2. Techniek blijft het goed doen

Technische beroepen blijven prominent op de lijst van knelpuntberoepen staan. En hier geldt vaak hoe hoger geschoold, hoe beter de kansen. “Voor wie het mogelijk is, is het daarom aan te raden een hoger diploma te behalen.”

Wie na het beroeps- of technisch secundair onderwijs naar de jobmarkt trekt om een technisch beroep uit te oefenen, heeft best een diploma van een arbeidsmarktgerichte opleiding op zak, en volgde liefst ook nog een specialisatiejaar. Met een diploma van een doorstroomopleiding als industriële wetenschappen ga je dus best niet op zoek naar werk. “Zo'n opleiding is enkel bedoeld als voorbereiding op hogere studies en heeft nauwelijks arbeidsmarktwaarde.”

Interesse in een technische job? Bekijk het actuele vacatureaanbod

3. Zorg doet zelfs nog beter

Een zorgdiploma leidt relatief vlot naar werk. Wie in het secundair onderwijs kiest voor een specialisatiejaar binnen personenzorg (zoals thuis- en bejaardenzorg, leefgroepenwerking) of in het hoger onderwijs voor een opleiding in de gezondheidszorg (zoals tandheelkunde of verpleegkunde) is ook in de toekomst haast zeker van een job.

“De nood aan zorg en zorgprofessionals zal er altijd zijn, ook in economisch moeilijke tijden”, klinkt het bij VDAB. “Nog altijd meer meisjes dan jongens kiezen voor zorg, maar er is een geleidelijke inhaalbeweging bezig. Zowel meisjes als jongens vinden vlot hun weg op de arbeidsmarkt.”

Op zoek naar een job in de zorg? Bekijk snel alle actuele vacatures

4. Unief en hogeschool?

Een diploma aan de universiteit en hogeschool is gemiddeld bekeken een (erg) goede investering. Natuurlijk verschillen die diploma’s onderling van elkaar qua kansen op de arbeidsmarkt. Naast de STEM-richtingen doen ook andere hogere diploma’s het goed. “Ik denk bij de masters bijvoorbeeld aan economie, handelswetenschappen en rechten; richtingen met een ruime inzetbaarheid. En bij de bachelors aan handelswetenschappen, bedrijfskunde en dus ook gezondheidszorg.”

5. En corona?

Corona heeft impact op de cijfers. Zo waren er minder kansen op een job in onder meer horeca, toerisme, lichaamsverzorging en vrijetijdsbesteding. “Toch raden we die coronagevoelige opleidingen niet af. Vandaag al merken we een tekort bij bepaalde van die jobs.”

Lindsey Marin, die vaak presentaties geeft aan jongeren over studiekeuzes, raadt aan om in eerste instantie te kiezen voor een richting die aansluit bij je eigen interesses en vervolgens te kijken naar de kansen op de arbeidsmarkt. “Studeer vooral voor iets wat je graag doet.”

Lees ook: Klaar voor je eerste job!

(William Visterin)

12 juli 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook