Welke Europeanen blijven meest thuis door het EK?

Veel voetbalsupporters zijn tijdens het EK aan hun tv gekluisterd, maar wat voor effect heeft dat op hun prestaties op het werk?

16 juni 2016

Delen

HR managers zijn op hun hoede voor het effect van het EK (en binnenkort de Olympische Spelen) op de arbeidsprestaties van werknemers. Rekruteringsbedrijf Robert Half onderzocht hoe HR managers naar het EK 2016 en de Olympische Spelen kijken. Het lijkt erop dat ze vrezen voor een matig productieve sportzomer op de werkvloer.

België

Maar liefst 69% van de Belgische HR managers denkt dat er werknemers binnen hun bedrijf zijn die zich ziek zullen melden in deze periodes. Ook voor de productiviteit van degenen die wel opdagen, vrezen ze een beetje, vooral na een match van ons nationaal elftal.

Vooral in Wallonië vrezen werkgevers voor de impact van het EK (72%), maar ook in Brussel houden ze al rekening met de mogelijke gevolgen (70%). In Vlaanderen heerst er iets meer vertrouwen in de inzet van de werknemers (66%) dan bij hun zuiderburen, maar ook daar zien ze verminderde prestaties van hun werknemers als een realistisch gevolg.

Slechts 27% van de Belgische HR managers denken dat de Olympische Spelen en het EK maar een kleine impact zal hebben. En niet meer dan 4% denkt dat deze sportevenementen volledig geen verschil zullen maken.

Ook van sector tot sector liggen de verwachtingen anders. Zo verwachten HR managers in de publieke sector dat er bij hen extra veel afwezigheden zullen zijn en een lagere productiviteit. 79% van de ondervraagden uit de publieke sector verwacht hinder. Wat zo’n 10% meer is dan in de privé-sector en dan algemeen wordt verwacht.

Hoe reageert Europa?

België staat uiteraard niet alleen voor dit probleem. Het Europees Kampioenschap is voelbaar in heel Europa. Vooral het land dat de huidige WK-winnaar huisvest, Duitsland, vreest voor de bijwerkingen van de voetbalgekte. 79% van de Duitse HR managers bereidt zich voor op het EK-effect. Op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (73%). Frankrijk heeft er wat meer vertrouwen in, zelfs meer dan België, met 63%.

Wat kan je doen om de productiviteit te verhogen?

Robert Half raadt werkgevers aan om niet om de sportevenementen heen te werken, maar om ze te proberen integreren. Iets dat motiverend kan werken, de productiviteit net omhoog kan duwen, en de teamgeest op het werk boost.

Hoe?

  • Samen naar de voetbalmatches kijken. Misschien kan je werkgever wel een scherm, wat snacks of een drankje voorzien, zodat de activiteiten tenminste een goede teamgeest opleveren. Zelfs als er dan een tijdelijke dip in de productiviteit is, zal het de productiviteit buiten deze sportweken ten goede komen. En iedereen is tenminste aanwezig op kantoor.
  • Waarom kan je baas het werkschema tijdelijk niet aanpassen, zodat iedereen op tijd naar huis kan voor het begin van de wedstrijd, of juist iets later kan beginnen om de supportersavond voordien beter te verwerken? Zo moeten sportfans zich minder haasten, kunnen ze zich beter focussen, én zijn ze beter uitgerust.
  • Plan geen (belangrijke) meetings in de voormiddag. Als je weet dat de avond voordien een belangrijke match was, bereid je dan voor op een minder productieve ochtend.

Zeg eens eerlijk: wat voor effect heeft het EK bij jou op de werkvloer?

(sjv) - Bron: Robert Half

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?