Vorige

1 van 822

Volgende
Volgend artikel:

Telewerk verbetert work-life balans

Weisure mixt werk en privé

16 september 2009
Dankzij internet, smartphones en aanverwanten is het werk nooit veraf. Maar ook de mogelijkheden - en de verleiding - om op kantoor privézaken af te handelen, worden steeds groter. Die nieuwe trend heet ‘weisure’, een combinatie van work (werk) en leisure (ontspanning).
weisure
'Een telefoontje naar huis is geen reden tot ontslag' (Jan Denys, Randstad)

De tijd dat je met de deur van je bureau ook je werk achter je liet, lijkt definitief voorbij. Bij 40 procent van de Vlamingen lopen werk en privé sterk door elkaar. Dat stelt Randstad vast bij 2.000 bedienden en kaderleden. Vooral werknemers tussen de 30 en 40 jaar, de levensfase waarin zowel werk als privéleven in een stroomversnelling geraken, herkennen het fenomeen.

Werk mee naar huis

“Door de technologie hoef je niet meer op kantoor te blijven om je werk klaar te krijgen. Je kan het gewoon mee naar huis nemen”, zegt Jan Denys van Randstad. “Daarnaast wordt er op de werkvloer veel meer de nadruk gelegd op output in plaats van op input. Het resultaat van je werk telt. Tussen welke uren je dat behaalt hebt, is van minder belang.”

Een op twee werknemers zegt regelmatig thuis aan de slag te zijn. Bij 16 procent gaat het om meer dan 6 uur per week. Gemiddeld dus meer dan één uur per dag. Opvallend is dat de helft van de bedienden thuis verder werkt omdat ze op kantoor tijd te kort komen. Veertig procent voelt zich daar zelfs toe verplicht. “Het gevolg van meer druk en extra concurrentie op het werk”, meent Denys. “Blijkbaar slaagt niet iedereen erin de vereiste output tijdens de kantooruren te leveren.”

Werkverslaafd

Nog alarmerender is dat voor één op tien werknemers thuis doorwerken een vorm van verslaving is. “Je moet erop toezien dat je voldoende afstand neemt van je werk om te recupereren. De meeste mensen doen dat wel. Uit het onderzoek blijkt dat er vooral op weekavonden thuis wordt gewerkt. In het weekend is dat heel wat minder en tijdens vakanties daalt dat nog. Voor de grootste groep werknemers gaat het bovendien om een beperkte tijd. Slechts een paar procent is meer dan 10 uur per week met zijn job bezig in zijn ‘vrije tijd’. Spreken over een problematiek is dus wat voorbarig”, meent Denys.

Bovendien zijn er meer werknemers die privézaken regelen tijdens de werkuren dan werknemers die werken in de privésfeer. Ruim zeven op tien Vlamingen handelen op het werk wel eens een privételefoon of mail af, zeker als er zich een dringend probleem op het thuisfront aandient. Maar sommigen zien er ook geen graten in om tijdens de kantooruren privéreisjes te regelen, te sporten of te winkelen.

Duidelijke policy

“Tweeverdieners hebben soms geen andere keuze dan tijdens de werkuren met privézaken bezig te zijn. Veel dienstverleners zijn nu eenmaal enkel dan open”, merkt Denys op. “De meeste bedrijven weten ook wel dat dat gebeurt. Een kort telefoontje, een mailtje of snel een overschrijving doen, vormt meestal geen probleem. Net omdat heel wat van die werknemers in hun vrije tijd werken. Als de werkgever plots streng optreedt, zullen nog weinig werknemers bereid zijn om na de uren verder te werken.”

Kunnen werknemers die zich te hard laten meeslepen door de weisure-trend eigenlijk ontslagen worden? “Als daar een duidelijke policy over bestaat en die wordt overtreden, of als het om aanstootgevende zaken gaat, is dat mogelijk. Stel dat je dagenlang uren en uren zit te surfen. Wellicht zal je eerst een verwittiging krijgen. Valt dat herhaaldelijk voor en je werkgever kan dat aantonen, is dat een reden voor ontslag. Maar dan moet het echt al de spuigaten uitlopen. Een telefoontje naar huis is geen reden voor ontslag.”

(katrien.stragier@jobat.be) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16964 andere jobs