Lichtgevende handschoen? Volautomatische aardappelplanter?
Jong Oost-Vlaams technologietalent is er op overschot, concludeerde de jury tijdens de finale van de wedstrijd Boetiek Techniek.
Maar liefst 64 scholen hadden zich ingeschreven voor de Houtproef. De leerlingen uit het TSO, BSO en BuSO moesten in hun eigen een meubelstuk vervaardigen op basis van een ontwerp dat ze pas de dag zelf te zien kregen. De wedstrijd test de stressbestendigheid en technische vaardigheden van de leerlingen waardoor het de ideale voorbereiding is voor het professionele werkveld. “Naast het klassieke schoolrapport is dit dé manier bij uitstek om zich te meten met de klasgenootjes én met schrijnwerkend Vlaanderen”, meent Guido Baens, voorzitter van de Confederatie Bouw –Vlaamse Schrijnwerkers Limburg.
“We willen de richting Schrijnwerk uit het verdomhoekje halen. Dat is een overdrijving, maar de situatie is niettemin nijpend”, verduidelijkt Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg. “De perceptie van de technische opleidingen blijft een knelpunt, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is. We vinden geen geschikt personeel, terwijl de voornaamste bron van instroom via het onderwijs niet voldoende aantrekt.”
Jean-Paul Peuskens, als gedeputeerde bevoegd voor onderwijs en vorming, vult aan: “Dat heeft veel te maken met de onterechte perceptie dat richtingen als TSO en BSO een minderwaardige keuze zijn. De Houtproef toont dat dergelijke richtingen niet moeten onderdoen. Hier mag en moet je ambitie en passie hebben. Dat is ook nodig om deze wedstrijd te winnen”, besluit Peuskens.
De regionale uitreiking voor Limburg vindt plaats op vrijdag 19 mei in het Provinciehuis in Hasselt. De winnaars zullen vervolgens doorstoten naar de Vlaamse finale. Jean-Paul Peuskens besluit: “De belangrijkste uitdaging is te zorgen dat alle jongeren een diploma behalen dat past bij hun talenten en hen meer kansen biedt op de arbeidsmarkt. Om dat te bereiken, moeten we zorgen dat het technisch talent van de jongeren gestimuleerd wordt. Het gaat erom dat we samen al het talent dat in onze provincie aanwezig is moeten blijven stimuleren.”
(kme) – Foto: (hbvl)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Jong Oost-Vlaams technologietalent is er op overschot, concludeerde de jury tijdens de finale van de wedstrijd Boetiek Techniek.
‘Dagboek van een timmerman’ is een verhaal over het verbouwen van een zolder. Zo eenvoudig is het. Boeken over één specifiek ambacht duiken wel vaker op ...
Wat als je als meubelmaker of houtbewerker je naast een creatie ook een verhaal zou verkopen?
Van de zes helden die Fons Leroy, topman van de VDAB, in zijn boek ‘Work Action Heroes’ naar voren schuift, lagen de eerste drie meteen vast.
Productingenieur Sarah Mouton laat ons kennismaken met een verrassend grote werkgever die haar een gevarieerde, mobiele job biedt.
Sommige jobs liggen meer voor de hand dan andere. Caroline Diels ontwerpt ze houtstructuren voor laminaatplanken.
We vroegen aan meubelmaker én schrijnwerker Gunther Van Lieverloo (44) uit Ottergem hoeveel hij maandelijks verdient …
En plots ben je leider van een team als jongeman (of -vrouw). Het overkwam Jelle van der Lugt. Hij zet deze zekerheden voorop...
Over het algemeen is je werkgever niet aansprakelijk voor verkeersovertredingen die je pleegt op de weg van of naar het werk. Je bent dus zelf aansprakelijk voor strafrechtelijke overtredingen die je begaat. En dus moet je zelf je boetes betalen.