Wat verandert er voor werknemers in 2013?

11 januari 2013
De rechten en plichten van werkgevers en werknemers veranderen voortdurend. Samen met sociaal secretariaat Securex zetten we op een rij wat u dit jaar mag verwachten.
werkplek

Het goede nieuws is dat u deze maand meer loon krijgt, tenminste als u tot het paritair comité 218 behoort. Het loon van de 400.000 bedienden die daaronder vallen, stijgt dankzij de automatische loonindex met 2,35 procent. Het slechte nieuws is dat u niet op meer hoeft te rekenen. Het begrotingsakkoord van de federale regering bepaalt immers dat in de periode 2013-2014 de lonen niet mogen stijgen bovenop de index.

>> Wordt jouw loon geïndexeerd? Bereken het snel! 

‘Sommigen willen liever arbeider blijven’

Een grote verandering die heel wat beroering zal veroorzaken, is het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Dat moet er tegen 8 juli zijn. De uitwerking is een opdracht voor de sociale partners. De gevolgen voor de 1,3 miljoen arbeiders en 1,7 miljoen bedienden in ons land, zullen niet min zijn. Maar sinds het Grondwettelijk Hof het onderscheid tussen arbeiders en bedienden in juli 2011 als discriminerend heeft bestempeld, is er geen weg terug.

Daarmee komt er een einde aan een dossier dat al meer dan 25 jaar aansleept. Van een leien dakje zal dat niet lopen. De bestaande verschillen in opzegtermijnen tussen arbeiders en bedienden zijn een grote hindernis. Arbeiders dezelfde termijnen geven als bedienden is duur. Bedienden minder geven, valt zwaar op de maag.

Bovendien valt de bestaansreden van heel wat structuren weg omdat het verschil tussen arbeiders en bedienden verdwijnt. Zij zullen zich zonder twijfel verzetten. En dan zijn er nog de arbeiders die liever arbeider blijven omwille van systemen als overuren, weekendwerk en ploegenpremies.

Meer opleiding

Ook de tijdelijke werkloosheid staat dit jaar voor veranderingen. In de Kamer is een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers die het systeem van tijdelijke werkloosheid gebruiken, moet stimuleren om hun personeel tijdens die periode opleidingen aan te bieden. Werkgevers die niet voldoen aan de verwachte opleidingsinspanningen zullen daarvoor gestraft kunnen worden.

Vanaf dit jaar moeten werkgevers ook een werkgelegenheidsplan voor 45-plussers opstellen. Het doel is om in de onderneming het aantal werknemers van 45 jaar en te behouden of te vergroten. Die maatregel moet de erbarmelijke werkzaamheidsgraad van vijftigers en zestigers op termijn opkrikken.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14754 andere jobs