Het loon van...
Vorige

1 van 874

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van een senior digital marketing consultant: 3.900 euro bruto

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Claire Hardy van Walters People
Heb je een analytische geest, een goede talenkennis en vooral: droom je van een carrière waarin je mensen helpt en écht het verschil maakt? Het ligt misschien niet meteen voor de hand, maar een job in de verzekeringswereld zou jou wel eens op het lijf geschreven kunnen zijn.

We spraken met Claire Hardy, recruitment consultant bij staffing specialist Walters People, over de job van een schadebeheerder. Zij legt uit wat deze functie precies inhoudt, welke profielen in aanmerking komen en welk salaris je als schadebeheerder kunt verwachten.

Wat doet een schadebeheerder precies?

“Zoals de naam aangeeft, behandel je als schadebeheerder claimdossiers van A tot Z,” steekt Hardy van wal. “Concreet betekent dit dat je als vaste contactpersoon optreedt voor de klant die de verzekeringsclaim indiende. Je bouwt het dossier op door bewijsstukken te verzamelen, zoals een proces-verbaal bij een verkeersongeluk, facturen, medische rapporten, foto’s van schade, enzovoort.”

“Wanneer het dossier compleet is, beoordeel je op basis van de verzamelde informatie of de klant al dan niet recht heeft op een vergoeding en bepaal je het bedrag van die vergoeding.”

Een job voor jou? Deze werkgevers zijn op dit moment op zoek naar een (m/v) schadebeheerder...

Welke profielen komen in aanmerking voor de rol van schadebeheerder?

Hulpvaardigheid staat met stip bovenaan het lijstje van benodigde human skills om schadebeheerder te worden. Je gaat dagelijks om met mensen die met problemen kampen, dus is het belangrijk dat je een luisterend oor biedt, kalm blijft en hen doorheen het volledige proces begeleidt. Ook analytische vaardigheden zijn essentieel: je moet inzicht hebben in de verzekeringspolissen en in staat zijn om de contracten te begrijpen en interpreteren. Om de dossiers op te stellen en te beoordelen moet je precies en nauwkeurig kunnen werken, en een kritische blik hebben.

“Op vlak van opleiding bestond er lange tijd geen specifieke studierichting om je te specialiseren in Insurance,” vertelt Hardy. “Vandaag is dat anders: diverse hogescholen bieden een bacheloropleiding in Insurance aan. Ook een achtergrond of diploma in een juridische richting is een pluspunt. Als je eenmaal in dienst bent, moet je vaak een reeks certificaten halen, zoals PCP, IDD, Solvency II, enzovoort. Als je in het verzekeringswezen wilt gaan werken, is het dus een voordeel als je al over een aantal van deze certificaten beschikt.”

Check: Wat zijn jouw 'human skills' en hoe vermeld je ze op je cv?

Toch blijven human skills doorslaggevend bij de zoektocht naar schadebeheerders. Combineer jij een bachelor diploma met een eerste ervaring in administratie of customer service en ben je bovendien nauwkeurig en mensgericht? Dan kom je zeker en vast in aanmerking voor de rol van schadebeheerder.

Een witte raaf word je pas echt wanneer je ook nog eens de juiste talenkennis hebt. Voornamelijk in regio Brussel is de nood aan Nederlandstalige of tweetalige insurance professionals (Nederlands/Frans of Nederlands/Engels) heel hoog.

Doe de test: Hoe goed is jouw kennis van het Frans?

Is er momenteel veel vraag naar schadebeheerders?

Het aantal vacatures voor schadebeheerders bleef tijdens de eerste jaarhelft stabiel, en vertoonde deze zomer zelfs een piek. Ongeveer 29% van de vacatures is in de regio Brussel gelokaliseerd, te verklaren door het feit dat veel banken en financiële instellingen met hun hoofdkantoor in de hoofdstad gevestigd zijn. Ook in de provincie Antwerpen is de vraag naar schadebeheerders hoog, daar bevinden zich namelijk 22% van alle vacatures.

“We merken inderdaad een continue vraag naar insurance professionals”, bevestigt Hardy. “Vooral ervaren profielen met 5 jaar ervaring of meer zijn zeldzaam op de arbeidsmarkt. Veel werkgevers mikken dan ook op lange-termijn verbintenissen en bieden eerder permanente jobs aan dan tijdelijke contracten.”

Upload je cv en wordt gevonden door werkgevers

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er als schadebeheerder?

“Grote organisaties hebben vaak een apart team voor elke type verzekering, bijvoorbeeld aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand of zorgverzekering. Dit zorgt ervoor dat je je als schadebeheerder al snel specialiseert binnen één specifiek domein. Om je carrière te boosten, kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een ander, eventueel complexer type verzekering”, adviseert Hardy. “Op die manier breid je je kennis en expertise uit, en zet je de deur open naar een rol als teamleader binnen insurance.”

Gelukkig met wat je verdient?

Welk salaris kun je verwachten als schadebeheerder?

  • Als startende schadebeheerder met 0 tot 3 jaar ervaring bedraagt je bruto maandsalaris 2.500 tot 2.800 euro.
  • Heb je 3 tot 6 jaar ervaring, dan kun je een bruto maandloon tussen 2.600 en 3.400 euro verwachten.
  • In het algemeen zijn salarissen direct gekoppeld aan loonschalen, dus hoe meer kwalificaties en ervaring je hebt, hoe hoger je salaris. Dit kan oplopen tot 4.000 euro bruto per maand.

“Uiteraard voorziet de werkgever – gezien de aard van de sector – een uitstekend verzekeringspakket boven op het bruto salaris”, besluit Hardy. “Ook extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een transportvergoeding, ecocheques en meer behoren standaard tot het salarispakket. Flexibele werkuren en de mogelijkheid tot regelmatig thuiswerken zijn bovendien de norm geworden in de verzekeringssector.”

Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij

(sp/kv) - Bron: Walters People

27 september 2023
Anderen bekeken ook