Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 274

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Wat antwoord je op de vraag: “Hoeveel wil je verdienen?”

Hoeveel wil je verdienen
“Het moment om over het salaris te praten is nadat ze verliefd op je zijn geworden.” (John Lees, loopbaancoach)
Van alle mogelijke vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen krijgen, is die naar je loonverwachtingen vaak een onvermijdelijke. Ga je te hoog, dan prijs je jezelf uit de markt. Schat je jezelf te laag in, dan verdien je uiteindelijk misschien zelfs minder dan ze je hadden willen betalen. Wat antwoord je dan best?

Om het belang nog even te onderstrepen: je startsalaris is vaak de basis voor toekomstige loonbeslissingen, zoals opslag en bonussen. Eigenlijk zal dat eerste loon – dus het bedrag dat jij tijdens je gesprek zal aanhalen – bepalen wat jij krijgt gedurende je hele loopbaan bij die organisatie.

1. Kies je moment

“Hét moment om over het salaris te praten is nadat ze verliefd op je zijn geworden”, luidt de raad van de Amerikaanse loopbaancoach John Lees. En dat moment bepaal jij zelf.

Zo kan je bijvoorbeeld gerust antwoorden dat je eerst je kwalificaties voor die functie wil toelichten. En uiteraard kan je de bal terugkaatsen en polsen naar het voorziene loonbudget én – als dat wordt meegedeeld – vragen of er nog ruimte is om daarover te onderhandelen.

Veel recruiters vragen ook naar je huidige loon. “Maar je moet niet per se zeggen hoeveel je nu verdient, bijvoorbeeld als je vindt dat je nu onderbetaald bent”, oppert Amy Gallo, auteur bij Harvard Business Review, die ook aangeeft dat de vraag naar je loon vaak vroeger komt dan je zou verwachten.

“Recruiters willen er nu eenmaal zeker van zijn dat ze je kunnen betalen”, stelt Gallo. “Het is in hun eigen belang om hun tijd – én die van jou – niet te verspillen met het doorlopen van meerdere gespreksrondes, als ze niet kunnen voldoen aan de loonverwachtingen van een kandidaat.”

CHECK: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

2. Overdrijf niet (te veel)

Heb je het gevoel dat je genoeg informatie hebt om de vraag naar je looneisen te beantwoorden? In dat geval kan je overwegen om zelf een loonindicatie mee te delen. “Ikzelf zou starten met een richtloon, met correcte bovengrens voor jezelf, en kijken hoe het gesprek evolueert”, antwoordt Eva Buyck, coach en oprichter van Sterk op je Werk.

“Mogelijk zal het nodig zijn om nog wat toegevingen te doen en te zakken. Maar weet dat jouw opdrachtgever wellicht dezelfde denkoefening doet maar dan omgekeerd”, stelt ze. “Overdrijf wel niet met je bovengrens want dan ga je de werkgever afschrikken of zelfs degouteren”, waarschuwt ze. “Maar wie zegt dat je bijvoorbeeld niet 10 procent kunt starten boven hetgeen je echt zou willen verdienen?”

3. Loon is niet alles

Bij loononderhandelingen is het ook belangrijk om te kijken naar pakketniveau, oppert Evelyne Hellebaut, manager loopbaanbegeleiding bij Andress Consulting. “Het gaat niet enkel om brutoloon maar eventueel ook om extralegale voordelen zoals groeps- of hospitalisatieverzekeringen. Of om verlofdagen.”

Neem ook je persoonlijke drijfveren mee. Waarom kies je precies voor deze job? Mogelijk is dat omdat je net meer tijd hebt door bijvoorbeeld betere uurroosters, kans op thuiswerk of een kleinere woon-werkafstand. “Ook quality time heeft een waarde, bovenop het officiële nettoloon”, vult Buyck aan. “Hoeveel is bijvoorbeeld een uurtje spelen met je kinderen jou waard?”

Lees ook: Alles wat je moet weten over je loonpakket
Gelukkig met wat je verdient?

4. Bereid je voor

Vóór je in gesprek gaat is het dus kwestie om goed over je loon na te denken. “Aan welk bedrag start je en waar wil je niet onder gaan? En zeker ook: hoeveel nettoloon heb je nodig om privé rond te komen?”, overloopt Buyck.

Wees ook nuchter en besef dat het loon binnen jouw type job een marktwaarde heeft. “Deze vind je terug in bijvoorbeeld het Salariskompas van Jobat”, vult ze aan. “Hou alvast rekening met de marktconforme boven- en ondergrens. Denk dus als een ondernemer, niet als een nemer.”

Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

Aan deze loonvragen mag je je verwachten

Kristof Vermeire, zaakvoerder van Andress Consulting geeft nog enkele (andere) voorbeelden van vragen over loon en verloning die je gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Wat zijn je salarisverwachtingen voor deze functie?
  • Wat is je huidige salaris en zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden? (op basis van deze en bovenstaande vraag gaan werkgevers na wat de precieze motivatie van de persoon in kwestie is)
  • Wat is het salaris dat je verdiende bij je vorige werkgever?
  • Kan je een recente loonfiche naar ons doorsturen zodat we meer in detail kunnen zien hoe je loon opgebouwd is en hoe we een passend voorstel kunnen maken?
  • Hoeveel waarde hecht je aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, pensioenregelingen en verzekeringen?
  • Wat denk je dat de marktwaarde is voor iemand met jouw ervaring en vaardigheden?
  • Zou je bereid zijn om te onderhandelen over je salaris en zo ja, wat zou een acceptabel salarisvoorstel zijn voor jou?
  • Wat zijn jouw doelen op het gebied van salaris en verloning op de lange termijn?
Extra: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

(William Visterin)

8 maart 2023
Anderen bekeken ook