Sollicitatiegesprek Vorige

1 van 265

Volgende

Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek?

Een cliché maar wel de waarheid: een goede voorbereiding doet wonderen. Na deze 8 stappen ben je helemaal klaar voor je sollicitatiegesprek.

9 augustus 2019

Delen

  1. Niets is zo pijnlijk als een sollicitant die zich moet verantwoorden omdat hij te laat is. Zoek nauwkeurig uit waar het bedrijf gelegen is, hoe het zit met het openbaar vervoer of de parkeergelegenheid. Hou er rekening mee dat je in een file kan terechtkomen of dat je trein vertraging kan hebben.
  2. Meld je alleszins een tiental minuten voor het afgesproken uur aan. Misschien moet je voor het begin van het gesprek nog enkele formulieren invullen.
  3. Zorg dat je weet waar en wanneer het interview plaatsvindt, hoe de interviewer heet, hoe zijn naam wordt uitgesproken en welke functie hij bekleedt. Hou het telefoonnummer van de interviewer bij de hand zodat je kan verwittigen als je toch te laat zou zijn.
  4. Neem je uitnodigingsbrief, je cv en de jobadvertentie mee. Je kan ook altijd een map meenemen met persknipsels over activiteiten waaraan je hebt meegewerkt of voorbeelden van je werk.
  5. Bereid je goed voor en verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dat is een bewijs van je motivatie. Fris ook even je geheugen op met informatie over je huidige/vorige werkgever. Er wordt van jou verwacht dat je heel wat weet over een bedrijf waarvoor je werkt of hebt gewerkt.
  6. Oefen vooraf al even je sollicitatiegesprek. Tracht op voorhand een antwoord klaar te hebben op een aantal lastige vragen die zeker de revue zullen passeren.
  7. Bereid de vragen voor die je zelf wil stellen. Vergeet niet dat een interview een tweerichtingsgesprek is.
  8. Let op je kleding, die je het best aanpast aan de cultuur van de organisatie en de job waarvoor je solliciteert. Wie in de beoogde functie nooit in kostuum zal lopen, hoeft zich niet uit te dossen.

Op zoek naar een job: hoe het niet moet...

Op zoek naar een job: hoe het wél kan!

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?