Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 273

Volgende
Volgend artikel:

5 signalen van een succesvol jobinterview

Dé vraag van 1 miljoen tijdens je sollicitatiegesprek

De vraag van 1 miljoen
Uiteraard kan je tijdens of na je eigen sollicitatiegesprek zelf vragen stellen. Je kan polsen naar de jobinhoud. Of naar je toekomstige manager of heersende bedrijfscultuur. Maar wat dat laatste betreft, kan je het ook via een omweg doen.

Het was gedragspsycholoog en auteur Chantal van der Leest die de tip aanhaalde in haar column in de Nederlandse krant AD. Tijdens sollicitatiegesprekken polst ze altijd nadrukkelijk naar de bedrijfscultuur via de vraag: hoe lunchen jullie hier? “Een dommige, onschuldige vraag die álles zegt over een bedrijf”, stelt ze.

Op zich is de middagpauze een uitermate geschikt moment om even de benen te strekken en je hoofd leeg te maken. “Mensen die tijd nemen om te lunchen zijn nadien weer een stuk productiever”, vindt ze. “Daarnaast is het een belangrijk sociaal moment, want samen eten is wat mensen bindt.”

Voor bedrijven is het, volgens haar, reden te meer om te zorgen voor een goede lunchcultuur. “Het management kan het voortouw nemen door geen vergaderingen tijdens de lunchtijd te plannen en zelf op dat moment ook nadrukkelijk tijd vrij te nemen. En misschien kun je ook leuke bijeenkomsten organiseren die samen lunchen bevorderen.”

Extra: 4 redenen waarom lunchen met je collega’s onbetaalbaar is

Voorbeeldfunctie

Volgens van der Leest zegt lunchen wel wat over de managementaanpak. Zelf sprak ze onlangs met een aankomende leidinggevende die dacht dat haar team meestal wel samen een lunchwandeling deed.

“Maar dat betekende ook dat ze zelf haar boterhammen eigenlijk altijd achter de computer at en het daarom niet goed wist. Zoiets is slecht voorteken nummer één. Je wil een cultuur waar het management hierin het goede voorbeeld geeft. Tijd nemen voor een lunch is daarin belangrijk.”

Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?

(William Visterin)

8 november 2022
Anderen bekeken ook