Sollicitatiekit
Vorige

1 van 3

Volgende

De 7 hoofdzonden van het sollicitatiegesprek

Hoofdzonden sollicitatiegesprek
“Sommige kandidaten maken geen onderscheid tussen een jobinterview en een gesprek met een vriendin.” (Wim Thielemans, loopbaanconsultant)
Iedereen maakt fouten, en sollicitanten tijdens hun jobinterview dus ook. We sommen de ergste soorten op.

1. Onvoldoende voorbereiding

Je kent (te) weinig van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. “Vaak komt dit omdat er tijd zit tussen je sollicitatie en de uitnodiging voor het interview. Daardoor herinneren sommigen het gezochte profiel niet meer zo goed. Of ze vinden het niet meer terug, ook niet op de website”, oppert Wim Thielemans, loopbaanconsultant en auteur van het boek ‘Slim Interviewen’.

Al vinden sommigen die voorbereiding minder nodig. “Erg zelfzekere kandidaten denken dat het genoeg is om hun verhaal te doen. Ze beseffen niet dat ze hun profiel moeten kantelen in het profiel dat de organisatie zoekt.”

Lees ook: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (E-gids)

2. Onaangepast cv

Vaak vormt je cv de leidraad voor je sollicitatiegesprek. Maar soms kennen kandidaten de inhoud onvoldoende of zitten er gaten in. Lynn Smans, externe recruiter bij Breex Recruitment, stelt vast dat veel sollicitanten hun cv onvoldoende afstemmen.

“Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een functie waarin budgetten belangrijk zijn, dan heeft de toekomstige werkgever er alle belang bij te weten welke budgetten je al beheerd hebt. Net zoals het voor leidinggevende functies belangrijk is om toe te lichten welke (soort) teams je al begeleidde.”

Extra: In 4 stappen naar een perfect CV

3. Kritiek op eerdere werkgevers

Heel wat kandidaten hebben het hart op de tong, weet Wim Thielemans. “Ze maken bijvoorbeeld geen onderscheid tussen een jobinterview en een gesprek met een vriendin.” Maar vaak creëert kritiek wantrouwen bij werkgevers, zeker als verschillende vorige werkgevers of collega’s ervan langs krijgen. “Het illustreert dat er een bepaalde frustratie leeft bij de kandidaat”, aldus Lynn Smans.

4. Niet antwoorden op de vraag

Niet antwoorden op de vraag kan diverse redenen hebben. “Soms hoort de kandidaat een vraag en weet die het antwoord niet, maar begint die dan gewoon te praten zonder na te denken. Soms begrijpt iemand de vraag niet, maar durft die dat niet te zeggen”, weet Thielemans. “Sommigen zijn introvert en timide, maar bij anderen zijn hun antwoorden niet doordacht, omdat ze denken dat hun diploma moet volstaan.”

5. De verkeerde motivatie

Je kan voor het bedrijf gaan, maar niet voor de job. “Je kunt praten over hoe geweldig het bedrijf is, maar je moet ook interesse tonen in de baan. Enthousiast zijn over het bedrijf is ok, maar dat is niet de reden dat ze je zullen aannemen”, vertelt Thielemans.

Anderen gaan eerder voor hun carrière, niet voor de job. “Ze proberen indruk te maken door te vertellen hoe snel ze promotie hebben gemaakt. Zonder te beseffen zeggen ze: als je mij aanwerft, denk niet dat ik hier lang ga blijven. Mijn carrière is belangrijker dan het werk dat ik moet doen.”

6. Solliciteren zonder een job te willen

Bij sommigen blijkt tijdens het gesprek dat ze niet echt klaar te zijn voor een nieuwe job. “Al komt dit vaker voor bij iemand die proactief door een externe recruiter werd aangesproken voor de job”, aldus Nicolas Broothaerts, interne recruiter bij Breex Group. “Iemand die zelf naar een bedrijf stapt, heeft vaak wel beter nagedacht over wat hij/zij effectief wil veranderen.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

7. Te zelfzeker zijn (over je looneisen)

Bij een sollicitatiegesprek kom je best positief en optimistisch over, al is de juiste balans wel cruciaal. Nicolas Broothaerts vindt op zich een zelfzekere houding niet verkeerd. “Maar wees je bewust dat je dit in de toekomstige job dan ook moet zijn. Bovendien kan het een camouflagetechniek zijn om onzekerheid te verdoezelen.”

Zelf merkt Broothaerts tenslotte ook op dat steeds meer kandidaten vandaag oog hebben voor hun work-life balance. “Daar is op zich niets verkeerd mee, maar de balans met het gevraagde loon dreigt daardoor wel eens scheef te komen liggen.“

Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?

(William Visterin)

30 augustus 2021
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook