Vorige

1 van 515

Volgende
Volgend artikel:

Innovatief talent bepaalt de toekomst van thuiszorg

Waarom ouder personeel een voordeel kan zijn: 55-plussers gezocht!

24 mei 2017
Dat we met z’n allen langer zullen moeten werken, is een feit. Wordt het dan niet stilaan tijd om het beeld van de oudere, uitgebluste werknemer overboord te gooien en de meerwaarde van 55-plussers in de kijker te zetten? We stelden de vraag aan Nele De Cuyper, professor in personeelspsychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven. En namen meteen de proef op de som bij twee werkgevers.
Nele De Cuyper
“Dat de 55-plusser minder zou presteren, is een mythe.” (Nele De Cuyper, professor in personeelspsychologie aan de KU Leuven)

Cijfers liegen niet. Als je de Belgische activiteitsgraad van 55-plussers (45%) vergelijkt met die van Zweden (80%), dan weet je dat er iets schort aan ons tewerkstellingsbeleid van oudere werknemers. “We kunnen niet ontkennen dat we in België een early exit cultuur hebben. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ‘Wanneer mag jij op pensioen?’”, aldus professor Nele De Cuyper.

In de Scandinavische landen ligt de uitstroom bij 55-plussers opmerkelijk lager. “Het moet natuurlijk gezegd worden dat werknemers in deze noordelijke landen tijdens hun loopbaan veel meer de kans krijgen om op adem te komen”, merkt De Cuyper op. “Van het leven genieten is niet iets dat ze uitstellen tot aan hun pensioenleeftijd. Tijdens hun hele loopbaan maken ze er tijd voor. Met als gevolg dat ze werken op oudere leeftijd veel minder als ‘moeten’, maar als ‘mogen’ ervaren.”

Mythes rond 55-plussers

In onze moderne samenleving wordt leeftijd maar al te snel geassocieerd met een daling van de productiviteit. Professor De Cuyper licht toe wat onderzoek ons hierover vertelt. “Dat de 55-plusser minder zou presteren, is een mythe”, vindt ze.

Mocht er zich op het vlak van mentale prestaties trouwens al een probleem stellen, dan wordt dit volgens haar ruimschoots gecompenseerd door de ervaring die hij door de jaren heen heeft opgebouwd. “Ook het hardnekkige stereotiepe beeld dat oudere werknemers niet meer willen bijleren, is compleet onjuist. Ze leren weliswaar op een andere, minder formele manier, maar leveren inspanningen om mee te blijven met de huidige, technologische samenleving.”

Weg met de clichés

Met het ouder worden, veranderen onze doelstellingen. Heeft dit ook zijn weerslag op de werkvloer? “Onderzoek toont dat oudere werknemers veel meer gedreven worden door socio-emotionele relaties dan door carrière. Een positieve werksfeer wordt dus meer gevaloriseerd dan een promotie”, merkt de professor op.

Wat haar ook opvalt, is dat de nestors graag hun ervaring doorgeven en zeer safety-minded zijn. “Ik denk bijvoorbeeld aan een elektrieker die ingezet wordt als coach. Hij is door z’n levenservaring vaak goed geplaatst om z’n collega’s op de veiligheidsprocedures te wijzen en aan te tonen hoe je met klantvriendelijkheid het meest bereikt”, stelt ze. “Een ander voorbeeld is dat van een organisatie waar brandweermannen op oudere leeftijd als veiligheidsexperts ingezet worden. Op die manier valoriseer je de sterke punten van je 55-plussers.”

55-plusser in beveiliging: maturiteit als troef

Een sector waarin men de maturiteit van 55-plussers weet te waarderen, is de veiligheidssector. Gert Conings, Recruitment & Development Manager bij beveiligingsfirma G4S Belgium uit Vilvoorde, licht toe hoe dit komt: “Hun keuze voor een job is vaak weloverwogen en voor de lange termijn. De levenservaring die ze meebrengen, is ongetwijfeld een pluspunt. Als iemand zich bijvoorbeeld verzet om zijn rugzak te laten onderzoeken, dan zijn de tact en mensenkennis van een mature veiligheidsagent meer dan welkom.”

Gert Conings
Maar is er dan geen keerzijde aan de medaille? Rendeert het voor een onderneming wel voldoende om in 55-plussers te investeren? “Een rijpere leeftijd brengt in veel gevallen ook een dosis wijsheid met zich mee. Vaak weten ze goed het onderscheid te maken tussen wat essentieel is en wat niet”, weet Conings. “En ja, ik kan niet ontkennen dat de inwerkperiode bij een oudere werknemer vaak iets langer zal duren dan bij een jongere werknemer. Maar die achterstand halen ze heus wel in. En laten we vooral niet veralgemenen. Leeftijd is per slot van rekening een cijfer. De 49-jarige van vandaag is de 50-plusser van morgen.”

55-plusser in immobiliën: grijze haren geven vertrouwen

Jan Vanonckelen, zaakvoerder van ImmoDiest, geeft toe dat hij zelf een paar stereotiepe beelden over 55-plussers heeft moeten herzien. “Het is door zelf mensen van rijpere leeftijd in dienst te hebben, dat ik tot de vaststelling gekomen ben dat bepaalde vooroordelen gewoonweg niet kloppen, stelt hij. “Vergeet alvast dat oudere medewerkers per definitie duurder zijn. Vaak is het voor hen niet het geld dat primeert.”

Jan Vanonckelen
Een andere dooddoener is dat ze niet meer mee zouden kunnen met de nieuwe media. “Dat ze hier minder vlot mee omgaan dan de millenniumgeneratie, is zeker. Maar wij zien dat de jongere medewerkers binnen ons team hun kennis rond die nieuwe media spontaan uitwisselen met hun oudere collega’s”, weet Vanonckelen. “Trouwens, ik stel zelf als 55-plusser vast dat grijze haren een pluspunt zijn. Uit hun communicatie blijkt dat ze al allerlei watertjes doorzwommen hebben en dat ze met kennis van zaken spreken. Ze geven een bepaald vertrouwen. Als je dat kan onderbouwen met inhoud, dan kan je ervan op aan dat de relatie met je klant goed zit.”

(nd) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15152 andere jobs