CV
Vorige

1 van 163

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Waarom is er geen nationale cv-databank?

Pascal, een van de werkzoekenden die de krant van 28/2 maakten, vindt het frustrerend telkens opnieuw zijn cv te moeten opsturen.
#

Vraag van Pascal Claes, 40: "Als sollicitant weet ik hoe frustrerend het is om tot in den treure je cv op te sturen of steeds weer dezelfde testen af te leggen. En hoe vaak gebeurt het niet dat bedrijven zelfs niet de moeite nemen om op een sollicitatie te reageren? Waarom maakt de overheid geen werk van één nationale databank waarin werkgevers zowel je cv als je competenties kunnen opzoeken? En waarom hebben bedrijven geen systeem dat de sollicitant in staat stelt te weten wat de status van zijn cv is?"

"Zo'n nationale databank is een prima idee, dat trouwens voor een deel al bestaat", is de reactie van Vincent Van Quickenborne, minister van Economie en groot voortrekker van alles wat eenvoudiger kan. En dat klopt. De VDAB beschikt bijvoorbeeld over een uitgebreide cv-databank. "Maar je mag niet uit het oog verliezen dat veertig procent van alle jobs via informele kanalen worden ingevuld. Als werkzoekende moet je ook daar op inspelen. Netwerken, al dan niet online, blijft dus belangrijk", meent de minister. Wil Pascals idee echt van grond komen, moet het volgens Van Quickenborne wat al bestaat overstijgen. "Laten we het een competentiekruispuntbank noemen waar werkzoekenden niet alleen hun competenties, maar ook hun opleidingen en ervaringen in kaart kunnen brengen. Het goede nieuws is dat die er nog voor eind 2009, onder auspiciën van de VDAB, zit aan te komen."

Testresultaten in publieke databank

Waarop Pascal zich afvraagt of bedrijven het wel zien zitten om mee in zo'n elektronisch systeem te stappen. "Als de overheid daarover wil praten, willen wij zeker mee rond de tafel zitten", zegt Katrien Van Putte, hr-business partner bij Kluwer. "Maar ik heb toch enkele bedenkingen. Als ik me vandaag niet goed in mijn vel voel en een psycho-technische test afleg, zal mijn score daaronder lijden. Heb ik dan wel graag dat die resultaten maandenlang in een publieke databank staan?"

Kan je bedrijven verplichten te antwoorden op een sollicitatie?

Daar kan Pascal zich in vinden, al vindt hij ook dat bedrijven vaak te weinig rekening houden met de sollicitant. "Hoe vaak gebeurt het niet dat je gewoonweg geen antwoord krijgt op een sollicitatiebrief? En als er dan al iets in je bus valt, is het vaak niet meer dan een standaard antwoord. Ik wil weten in welke fase mijn sollicitatie zich bevindt en als ik niet weerhouden word, hoor ik ook graag waarom."

Bedrijven daartoe wettelijk verplichten ziet Van Quickenborne niet zitten. "Dat zorgt alleen maar voor nog meer administratie. Maar in contacten met werkgeversorganisaties als Voka of Unizo kan daar zeker meer aandacht aan besteed worden. Zo leer je tenminste uit vorige sollicitaties. En zeker nu de contacten tussen bedrijf en sollicitant steeds meer elektronisch verlopen, moet daar ruimte voor zijn."

Je cv integraal uploaden

Bij Kluwer proberen ze daar, in de mate van het mogelijke, hun werk van te maken. "Solliciteren is bij ons sowieso heel gebruiksvriendelijk", vertelt Katrien. "Een sollicitant hoeft enkel een profiel aan te maken dat hij ten alle tijde kan aanpassen of verwijderen. Maar je cv kan je integraal uploaden. Dat hoef je dus niet voor de zoveelste keer over te typen. Je krijgt ook onmiddellijk een mail met de boodschap dat je sollicitatie goed ontvangen is en een vermelding van de termijn binnen dewelke je weet of je naar de volgende ronde mag." "Krijg ik ook te horen waarom ik niet ben weerhouden?", wil Pascal weten. "Dat staat niet in de mail maar in principe kan iedereen die dat wil weten ons contacteren. Na de eerste selectieronde verloopt alle contact trouwens telefonisch. Wie verder in het parcours afvalt, krijgt daar dus wel een mondelinge verklaring voor."

"Houden jullie mijn gegevens ook bij, voor later?", vraagt Pascal zich af. Katrien bevestigt. "We kijken ook regelmatig of er geen match is met onze openstaande jobs. Intussen behoud jij de toegang tot je profiel. Zo kan je dat altijd updaten."

9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook