Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 730

Volgende

Waar vinden pas afgestudeerden snelst een job?

Meisje pas afgestudeerd
Je bent jong, net afgestudeerd en je wilt wat… bij voorkeur een goedbetaalde, vaste job. Waar vind je als pas afgestudeerde snel een job?

Overgang

Voor heel wat pas afgestudeerden is de overgang van het studentenleven naar een volwassen beroepsleven een spannende drempel in hun mensenleven. De coronacrisis en de bijhorende onzekerheid op de arbeidsmarkt mag deze drempel dan misschien nog wat spannender maken… toch moet je als pas afgestudeerde geen drempelvrees hebben. Heel wat sectoren ontvangen nog altijd enthousiaste en ambitieuze, nieuwe werkkrachten met open armen.

Statistieken en sectoren

Wie de vacaturestatistieken van VDAB bekijkt, ziet meteen een aantal sectoren met een groot aantal vacatures voor werknemers en schoolverlaters zonder ervaring. Vooral de zorgsector, het onderwijs, de overheid, bouwsector, groot- en kleinhandel en de zakelijke en maatschappelijke dienstverlening bieden heel wat kansen en werkzekerheid voor opgeleide jongeren.

Go for happy! Start hier je zoektocht naar je eerste job!

VDAB statistieken

Openstaande vacatures in Vlaanderen op het einde van de maand februari 2021, NECzU rechtstreeks aan VDAB gemeld, inclusief buiten Vlaanderen. Studieniveau: middengeschoold, hooggeschoold. Werkervaring: geen. 8.270 geselecteerd uit 42.995 vacatures (19,2%).

VDAB stats 2021, part 1 VDAB stats 2021, part 2

Deze vacaturestatistieken omvatten het aantal vacatures dat in februari 2021 rechtstreeks aan de VDAB werd gemeld, dus exclusief uitzendarbeid. Wil je als pas afgestudeerde liever de arbeidsmarkt wat aftasten? Dan liggen er in uitzendarbeid ook heel wat kansen voor het grijpen. Vaak is een contract als uitzendkracht een eerste stap richting een vaste job.

FAQ: Alles wat je moet weten in je eerste job...

En in Europa?

Maar hoe verhoudt België zich ten opzichte van andere Europese landen wat betreft werkgelegenheid voor pas afgestudeerden? Zeker niet zo slecht als je vergelijkt met andere Europese landen…

Volgens de gegevens van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, ben je als pas afgestudeerde het best af in Malta (werkgelegenheidspercentage van 93,4%), gevolgd door Duitsland (92,7%), Nederland (91,7%), Ijsland (91,5%) en Noorwegen (90,5%). Voor schoolverlaters in Montenegro (65,4%), Griekenland (59,4%), Italië (58,7%), Turkije (57,8%) en Noord Macedonië (57,2%) ziet de arbeidsmarkt er dan weer iets minder rooskleurig uit.

En België? Met 83,5% is ons land een middenmoter, geslaagd met een bescheiden onderscheiding.

Werkgelegenheid voor pas afgestudeerden
Extra: Klaar voor je eerste job! (e-gids)

(fd/mr)

6 augustus 2021
Anderen bekeken ook