Meer/minder verdienen Vorige

1 van 279

Volgende

Vrouwen verdienen meer dan mannen in Japan

Jonge Japanse vrouwen mogen niet alleen een langer leven verwachten, ze verdienen ook meer geld dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een vijfjaarlijkse rondvraag door het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

21 oktober 2010

Delen

Japanse vrouw

Het inkomen van een alleenstaande Japanse vrouw van minder dan 30 jaar schommelt gemiddeld rond de 218.156 yen (1.930 euro) per maand. Een Japanse man van dezelfde leeftijd verdient maandelijks ongeveer 215.515 yen (of 1.900 euro). Daarmee hebben vrouwen voor de eerste keer ooit hun mannelijke tegenhangers bijgebeend op het vlak van loon.

Mannen namen diepe duik

Het gemiddelde loon van Japanse vrouwen steeg de afgelopen vijf jaar met 11,4 procent. Het loon van de mannen ligt vandaag juist 7 procent lager dan vijf jaar geleden.

“Omdat de lonen van de Japanse mannen zoveel hoger waren, konden ze ook veel dieper duiken toen het slechter begon te gaan met de economie”, vertelt Hideo Kumano, hoofdeconoom bij het Dai-ichi Life Research Institute.

Daar komt nog bij dat heel wat Japanse mannen in sectoren werken die zwaar getroffen werden door de economische crisis. Vrouwen zijn in Japan vaker tewerkgesteld als dokter of als verpleegster. De medische sector is er door de vergrijzing juist op vooruitgegaan.

(mo)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?