Mensen met een arbeidsbeperking op de ‘gewone’ werkvloer
Ook in onze provincie werken steeds meer mensen in maatwerkbedrijven, de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen.
Heel wat persoonlijke assistenten zijn vrijwilliger, maar via een uitzendorganisatie als t-interim kan het ook een volwaardige job zijn. De afdeling t-zorg zet persoonlijke assistenten in bij personen met een beperking. “De vraag naar onze afdeling kwam er al in 2004, toen een budgethouder vroeg om hem te helpen een persoonlijke assistent te vinden”, zeggen zorgcoördinator Ellen Cornelis en zorgconsulent Davy Devos in het kantoor in Deinze. “Sindsdien werven we persoonlijke assistenten aan.”
Wat is de jobinhoud als persoonlijk assistent? Samen vrije tijd doorbrengen, zoals naar een concert gaan of een koffietje gaan drinken. Maar ook echte hulp, zoals iemand in of uit bed helpen, de krant voorlezen of mails en administratie verzorgen. Sommige assistenten gaan zelfs mee op vakantie met hun klant. “We zijn een sociaal-ethisch bedrijf. Deze doelgroep past binnen ons dna. We nemen graag onze maatschappelijke rol voor hen op: iedereen kan ooit assistentie nodig hebben”, zegt Ellen Cornelis.
Wie is geschikt als persoonlijk assistent? “Dat loopt uiteen”, zegt Davy. “Mensen uit de zorgsector, partners van personen met een beperking, maar ook wie een sociale carrièreomslag wil. Je hebt er geen specifieke opleiding voor nodig. Dat maakt de job erg toegankelijk. Belangrijk zijn vooral je sociale skills en de klik met je hulpvrager.” Persoonlijk assistent word je in hoofd- of bijberoep, overdag of ‘s avonds, voltijds of deeltijds. Meestal gaat het om weekcontracten. “Maar het liefst zien we natuurlijk kandidaten die zich blijvend engageren. Vooral 21-30-jarigen en 51-60-jarigen zijn kandidaat. Afgestudeerden met een zorgdiploma die niet meteen een vaste job vinden én oudere werknemers die afbouwen of gepensioneerden die een sociale invulling zoeken van hun vrije tijd”, zegt Davy Devos.
Het feit dat je iemands persoonlijke assistent bent, betekent niet dat je maar één persoon kan ondersteunen. “Omgekeerd kan een budgethouder een beroep doen op meerdere assistenten. Bijvoorbeeld om beurten ’s morgens, ’s avonds of tijdens het weekend. Het hangt ook af van het netwerk: is er een partner, vrienden, familie? En het beschikbare budget telt ook mee.”
De vraag stijgt: “In 2016 waren er in Vlaanderen zo’n 2.900 budgethouders, in 2017 komen er nog meer dan 1.000 bij”, zegt Ellen Cornelis. “De overheid zet sterk in op de sector, dus er is toekomst voor persoonlijke assistenten.” Op 26 maart komt het team van t-zorg naar buiten. “We doen met 19 collega’s mee aan de Urban Trail in Gent”, zegt Davy.
“Voor de tweede keer al. We assisteren twee deelnemers in een rolstoel, zodat zij mee het wedstrijdparcours van tien kilometer door hartje Gent kunnen afleggen. Trap op, trap af ... geen eenvoudig parcours, hoor. Hartverwarmend, die teamgeest. En hoeveel aanmoedigingen we onderweg krijgen van het publiek en van de andere deelnemers.” Dik verdiend ook. Want je krijgt in het echt te zien wat een persoonlijk assistent betekent voor ‘zijn’ hulpvrager.
(wv) - Van 20 tot 22 april 2017, van 10.00 tot 18.00 uur, kan je kennis maken met t-zorg op de REVA-beurs in Flanders Expo, Gent.
Ook in onze provincie werken steeds meer mensen in maatwerkbedrijven, de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen.
We vroegen aan Marissa Verschueren (29) uit Antwerpen, begeleider PAB, hoeveel ze maandelijks verdient en welke extra's ze krijgt …
Consulente Ute Coudyser uit De Pinte leert hoofdverpleegkundigen en leidinggevenden in zorg en welzijn over duurzaam medewerkersbeleid.
Iedereen kent de klassieke ‘beschermde werkplaatsen’, waar mensen met een beperking aan de slag kunnen. Bij Passwerk zit de vork iets anders in de steel.
Vzw Den Achtkanter ondersteunt al 35 jaar lang mensen met een verstandelijke handicap in het uitoefenen van een beroep. Agogisch directeur Warnez legt uit.
Je bent afgestudeerd en krijgt nog kinderbijslag; maar hoelang nog? Kan je het vervolgens combineren met je laatste vakantiejob in de zomer?
De coronacrisis heeft zowel persoonlijk als professioneel een grote impact op wie werkt in zorg en welzijn. Gelukkig is informatieplatform de ZorgSamen er.
Je hoeft niet altijd de slimste te zijn om carrière te maken. Volgens Sarah Cooper is het belangrijk om intelligent 'over te komen'. Hoe? Ze legt het uit!
Als vader heb je bij de geboorte van je kind recht op vijftien dagen verlof, sinds 1 januari 2021