Vakantiegeld
Vorige

1 van 16

Volgende

Vakantiegeld arbeiders: laatste uitbetaling via cheque

Mei is traditioneel de maand waarin arbeiders hun vakantiegeld ontvangen. Het is de laatste keer dat dit uitbetaald wordt met circulaire cheques.
#

Wat is vakantiegeld?

Arbeiders krijgen nu hun vakantiegeld voor de vakantiedagen van vorig jaar. Werkgevers betalen immers geen loon uit voor deze niet-gewerkte dagen. De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of een sectorale vakantiekas betaalt het vakantiegeld uit, meestal in de loop van de maand mei.

Het bruto vakantiegeld van arbeiders (enkel en dubbel samen) bedraagt 15,38 procent van het brutojaarloon aan 108 procent. Je moet dus kijken naar het vakantiedienstjaar, het jaarloon van het jaar voordien.

Nu nog via cheques

De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie betaalt het vakantiegeld dit jaar nog uit via circulaire cheque. Enkel na een uitdrukkelijke vraag van de arbeider wordt het overgeschreven op zijn bankrekening.

Een circulaire cheque staat steeds op naam en kan dus uitsluitend door de begunstigde geïnd worden. Dit kan bij de meeste financiële instellingen in België, de uitbetaling moet gebeuren binnen de 3 maanden na de uitgiftedatum.

Nieuwe betalingswijze vanaf 2011

Vanaf mei volgend jaar draait deze werkwijze om: het vakantiegeld wordt dan overgeschreven door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie, tenzij de arbeider uitdrukkelijk schriftelijk gevraagd heeft om het uit te betalen per circulaire cheque.

Bankrekening doorgeven

Alle arbeiders moeten dus hun bankrekening doorgeven aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie.

Dit kan op twee manieren:

 

Niet voor de sectorale vakantiekassen

Let op: deze nieuwe werkwijze geldt enkel voor het vakantiegeld dat wordt uitbetaald door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie zelf, niet voor betalingen door de sectorale vakantiekassen.

20 mei 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte