Thuiswerken
Vorige

1 van 217

Volgende

Thuiswerken kan leiden tot burn-out

27 oktober 2010
Niet alleen het salaris telt, werknemers hechten meer en meer belang aan een goede combinatie van werk en gezin. Thuiswerken zit dan ook in de lift, maar dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid van de werknemers.
burn-out

34 procent van de werkgevers voert een beleid rond thuiswerken. En dat wordt geapprecieerd: 82 procent van de werknemers vindt een bedrijf dat telewerken aanbiedt aantrekkelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Newcom research and Consultancy bij bijna 3.000 mensen.

Kan de gezondheid ernstig schaden

Thuiswerken is vooral ingeburgerd in de ICT- en automatiseringssector, het bank- en verzekeringswezen en de zakelijke dienstverlening. De zorgsector, uitgeverijen, communicatie- en mediabedrijven, het onderwijs en de overheid scoren laag.

Maar opgepast werknemers: je moet goed omgaan met die vrijheid van thuiswerken, anders kan het ten koste gaan van je gezondheid. Professor Pascale Peters van de Radboud Universiteit in Nijmegen doet al jaren onderzoek naar de voor- en nadelen van thuiswerken voor werknemers.

5 voorwaarden die moeten vervuld zijn om succesvol thuis te werken

  1. Het gevaar van thuiswerken is dat je meer gaat werken. Wie niet zorgt voor een gezonde balans tussen werk en privé heeft een hogere kans op een burn-out.
  2. Het is van groot belang dat je als thuiswerker voldoende autonomie en vrijheid hebt.
  3. Je moet een goede werkplek hebben in je woning waar je ook makkelijk gebruik kan maken van de nieuwe technologieën.
  4. Je hebt er baat bij om niet te geïsoleerd te werken en voldoende afleiding op te zoeken.
  5. Ook de werkgever heeft een cruciale rol: hij moet thuiswerkende werknemers ondersteunen, voldoende bewegingsvrijheid geven en nieuwe technologieën aanbieden. Niet in alle sectoren is thuiswerken mogelijk, maar de meeste bedrijven stellen zich nog te terughoudend op.

Wanneer een van deze voorwaarden niet vervuld is, kan het misgaan. De thuiswerker laadt zijn batterij dan niet goed meer op, raakt prikkelbaar en dat kan overslaan in uitputting en op zijn beurt ontaarden in een burn-out.

(mr) – Bron: nu.nl 

Aanbevolen jobs