Gezondheid
Vorige

1 van 662

Volgende

Teveel lood in de koffiemachine op het werk?

12 augustus 2019
Op tijd en stond een bakje koffie halen om het werk iets draaglijker te maken, is voor velen een dagelijks ritueel. De kleine wandeling van en naar de koffiemachine in de kantine is tevens de ideale gelegenheid om even de benen te strekken. Want ja, bewegen is gezond! Het kopje koffie dat je aan de bedrijfsmachine hebt getapt daarentegen…
café / koffie

Te veel koffie drinken, is natuurlijk nooit goed. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat in de meeste koffiemachines op de werkvloer een te grote concentratie lood zit. Vaak een pak meer dan de gezondheidsnorm bepaalt.

Een gebrek aan onderhoud of hygiëne liggen daarbij meestal niet aan de basis. Fabien Bolle van het Scientific Institute of Public Health vertelt: "Nadat we in de meeste bedrijfskoffiemachines te veel lood vaststelden, hebben we de test ook op onze eigen 7 machines gedaan. En wat bleek? Allemaal bevatten 10 tot 40 keer de toegelaten hoeveelheid lood, ondanks het regelmatig onderhoud ervan."

De eerste tas is 't gevaarlijkst

"Het probleem zit ‘m in de watertanks van de koffiemachine", aldus Fabien Bolle. "Per liter bevat deze vaak 2g tot 5g lood per liter, veroorzaakt door stilstaand water, vooral het geval na een weekend van inactiviteit."

Op maandagochtend het allereerste kopje koffie drinken, is bijgevolg niet aan te raden.

Wat is hieraan te doen?

Een koffiemachine zonder of met geen al te groot waterreservoir is alvast een stap in de goede richting. Bovendien heeft uitgewezen dat machines met gevriesdroogde koffie of vloeibare koffie veel minder risico hebben op een te hoog loodgehalte. Blijkbaar is er alleen een probleem bij koffieapparaten die gebruikmaken van gemalen koffie of koffiebonen.

In geval van twijfel over de eigen koffiemachine op het werk kan men steeds een beroep doen op het federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) voor een testcontrole.          

(fr)            

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook