Stress
Vorige

1 van 502

Volgende

Stress leidt tot … langer leven!

10 januari 2012
Het geheim van een gezond, gelukkig en lang leven schuilt in ... stress. Een veeleisende loopbaan blijkt bijzonder gezond. Een echtscheiding heeft daarentegen vooral negatieve gevolgen.

Volgens Howard Friedman, auteur van 'The Longevity Project', zijn professionele toewijding en prestatiegerichtheid zeer gezond, ook al kunnen ze heel wat stress veroorzaken. Mensen die tijdens hun leven te maken krijgen met veel sociale uitdagingen en een veeleisende loopbaan, leven doorgaans langer, zo ontdekte hij.

Norris Bradburry

'Wie op een gebalanceerde en succesvolle manier met zijn of haar carrière bezig is, leeft lang, gezond en gelukkig, vooral wanneer zijn of haar passie zich op andere mensen richt', zo stelt Friedman.

De onderzoeker verwijst als voorbeeld naar Norris Bradburry, de man die tijdens de Koude Oorlog de taak had om Amerika's nucleaire arsenaal te beheren. Een bijzonder stresserende job, maar Bradbury had een succesvolle carrière en leefde lang en gezond tot de leeftijd van 88 jaar.

Bradburry is geen uitzondering, zo blijkt uit Friedmans studie. Mensen met een actieve carrière en een interessante job waarin ze volledig kunnen opgaan, leven gemiddeld het langst.

Gescheiden ouders

Een echtscheiding heeft dan weer zeer nadelige gevolgen, zo ontdekte Friedman. Kinderen van gescheiden ouders nemen bovengemiddeld veel ongezonde beslissingen. Ze roken meer, drinken vaker, zijn lager opgeleid, presteren minder op carrièrevlak en lopen een groter risico om zelf te scheiden. Bovendien leven ze doorgaans minder lang dan kinderen van ouders die bij elkaar bleven.

Wil je een lang leven, dan is het volgens Friedman van belang om banden op te bouwen met andere mensen en elkaar uit de nood te helpen wanneer dat nodig is.

(mo) - Bron: Express.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook