Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 288

Volgende

Straf sollicitatieverhaal: ‘Negatieve ervaringen zeggen veel over het bedrijf’

9 augustus 2019
Matthias is door een herstructurering zijn werk kwijtgespeeld.

“Ik ben al vier maanden aan een hoog tempo aan het solliciteren en dan maak je soms de meest absurde situaties mee. Veel van zo’n - negatieve in dit geval - ervaringen zeggen soms veel over het bedrijf en de mensen die er werken”, vertelt hij. “Zo zei een hr-manager me in het midden van een sollicitatiegesprek: ‘We moeten afronden, want het is 5 uur en ik moet mijn trein halen’. Da’s toch onvoorstelbaar?”

Jammer genoeg nog niet zo onvoorstelbaar als de volgende sollicitatie-ervaring die hij opdeed. “Ik mocht bij een bedrijf op gesprek. Dat was tamelijk goed verlopen. De week nadien kreeg ik al een mailtje dat ik er mocht beginnen en dat ik mocht langskomen om het contract te tekenen. Over het loon was nog geen woord gevallen. Goed, ik maakte toch een nieuwe afspraak, deze keer bij de grote baas. Hij was vol lof over mijn cv, toch zei hij plots koudweg dat hij eigenlijk iemand met meer ervaring zocht en er nog eens over moest nadenken. De maandag nadien zou hij me wel iets laten weten, wat niet gebeurde. Ik contacteerde hem dan maar zelf, om te horen dat nieuw personeel toch geen prioriteit was. De teleurstelling was uiteraard groot.”

Wrange nasmaak

Het bedrijf laat hierdoor bij Matthias een wrange nasmaak na. “Je bent minder geneigd nog een volgende keer voor een job bij die werkgever te gaan. Bij sommige bedrijven waar je een slechte ervaring achter de rug hebt, ben je soms ook klant. Dan vergeet je zoiets zeker niet”, vertelt hij. “Ik hoor trouwens van andere werkzoekenden dat zij gelijkaardige dingen meemaken op sollicitatie. Iemand vertelde me dat hij een tijdje geleden een afspraak had bij een interimkantoor voor een sollicitatiegesprek dat een half uur zou duren. Toen hij daar aankwam bleek de functie al ingevuld te zijn.”

Gelukkig heeft Matthias ook een hoop positieve selecties achter de rug. “Dikwijls moet je drie, vier keer op gesprek om in de laatste ronde te sneuvelen. Dat kost je veel tijd en energie, maar als je op een vriendelijke en professionele manier behandeld wordt, vind ik dat niet erg. Tijdens sommige gesprekken zijn de mensen die voor je zitten oprecht geïnteresseerd en al grijp je naast de job, ga je niettemin met een positief gevoel over dat bedrijf naar buiten. Het is niet elke keer kommer en kwel (lacht).”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook