School is Cool: 'We spelen onszelf een hernia'

School Is Cool, winnaar van de laatste Rock Rally, maakt indruk. Deze zomer speelt de groep al op grote festivals als Marktrock en Pukkelpop. Hoe beleeft zanger/songschrijver Johannes Genard die onverwacht drukke festivalzomer?
School is Cool
Johannes Genard, zanger School Is Cool: "Volledig van de muziek leven, lijkt mij moeilijk. Liefst heb ik ernaast nog een job die niet té veel tijd opeist."

Mocht iemand je een halfjaar geleden gezegd hebben dat je deze zomer op Pukkelpop zou staan, hoe had je dan gereageerd?

Ik had eens goed gelachen. Een jaar geleden was het concept van School Is Cool nog niet eens ontwikkeld.

Hoe verklaar je dat de puzzel toch zo snel in elkaar viel?

In april vorig jaar had ik een aantal nummers op mijn computer opgenomen. Toen ik me voor de grap inschreef voor het Antwerpse rockconcours Frappantpop, werd ik tot mijn verrassing geselecteerd. Ik heb toen enkele vrienden aangesproken om snel een groep te vormen. Dat we elkaar al lang kennen, is onmiskenbaar een voordeel. Het helpt ook dat ik in mijn eentje de nummers maak. Als het creatieve proces volledig democratisch verloopt, kruipt daar meer tijd in. Verder hebben we natuurlijk veel te danken aan de Rock Rally, dat overigens pas ons negende concert was. Die wedstrijd zorgde voor een stroomversnelling.

Gaat het nu beangstigend snel?

Nee, het enige beangstigende was daags na de Rock Rally om zeven uur ’s ochtends uit mijn bed gebeld worden door Tomas de Soete van Studio Brussel. We hebben intussen een management en een boekingskantoor. Die brengen wat zekerheid.

Zijn jullie klaar voor de grote festivals?

Nog niet. Vóór we op Boomtown in Gent spelen, moeten we nog heel hard repeteren. We willen nieuwe liedjes afwerken, zodat we een langere set hebben. Op dit moment vullen we nog maar 36 minuten met onze belachelijk korte nummers. Over de performance zelf maak ik me geen zorgen. Onze percussionist en onze violiste zijn bijzonder charismatisch.

Jullie zijn inderdaad showbeesten.

Zelf trek ik wellicht nog de minste aandacht. Al doe ik de laatste tijd toch wat moeite om meer te bewegen. Maar het klopt dat we ons altijd een hernia spelen. Voor een optreden peppen we ons altijd op met een groepsknuffel. Het is echt onze bedoeling om de mensen mee te krijgen.

Een recensent van De Standaard schreef dat jullie een alternatieve wereld creëren op het podium. Een compliment?

Jazeker. Hij vermeldde er nog bij: ‘zoals alleen grote bands dat doen’. Hij verwees ook naar Arcade Fire, onze favoriete groep. Ik denk dat hij bedoelde dat we een sfeer kunnen neerzetten. Dat vind ik heel belangrijk.

Na de Rock Rally voorspelde je dat je herexamens ging hebben. En?

Die voorspelling is helaas uitgekomen. En wil je daar alstublieft niet naar verwijzen in de kop boven dit artikel? Mijn vader zou daar niet om kunnen lachen. Dus ja, tussen de festivals door zal ik nog wat moeten studeren. En dan moet ik ook nog eens tijd genoeg vrijmaken voor mijn vriendin. Dat vraagt een precaire balans.

Je bent niet van plan om, zoals de gasten van Freaky Age, de school vaarwel te zeggen?

Nee. Ik vind een opleiding heel belangrijk. En niet zozeer om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik studeer namelijk filosofie en zoveel garantie op een job biedt die richting je niet. De filosofiestudie is echter wél interessant, breed en leerrijk. En is het onderwijs niet een van de fundamenten van de beschaving? Het studeren stimuleert mij trouwens als muzikant. Het inspireert.

Heb je al enig idee hoe je professionele toekomst eruit kan zien?

Volledig van de muziek leven, lijkt mij moeilijk. Liefst heb ik ernaast nog een job die niet té veel tijd opeist. Het moet in ieder geval een stimulerende job zijn, die aanzet tot reflectie. Als leerkracht zie ik me bijvoorbeeld misschien wel functioneren. Er is hoe dan ook weinig kans dat ik schatrijk word. In een Cadillac rondrijden: daar heb ik mijn hoop echt niet op gevestigd.

(pvd) – Foto: (Klaarke Meert) 

15 juli 2010
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook